Povratak

Krvarenje mace nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Mnogo vam hvala na prethodnom odgovoru. Maca je od sterilizacije dosta bolje sada, lepo jede i pije vodu. Sada se već ponaša kao da se ništa nije desilo. Ono što sam primetila je da oko vulve ima krvi. 3 dana posle operacije sam to primetila na njenoj posteljini, vodila sam je kod veterinara rekli su da nije nista strašno i da je moguće bila u teranju pa je zato. U utorak je sve bilo u redu pa se u sredu (tačnije preključe) ponovilo. Ona ne ostavlja tragove za sobom, ponekad vidim tamo gde leži a ponekad kada je ja proverim. Nije to mnogo i ona sada nosi kragnu pa ne može da se liže ali ne znam da li je potrebno da uradi ultrazvuk i šta može da bude uzrok. U ponedeljak skida konce, svakako ću proveriti ali me zanima i vaše mišljenje. Još jednom veliko hvala. Pozdrav, Jovana


O: Nekoliko kapi krvi iz vulve ne smatra se komplikacijom nakon sterilizacije životinje i često se dešava. To može biti i posledica toga što je maca bila u teranju ili se jednostavno nekoliko kapi krvi slilo nakon intervencije.


Ukoliko se to pak javi u većem obimu ili svakodnevno nakon intervencije treba zatražiti pomoć veterinara.

Unutrašnja krvarenja nakon sterilizacije mačaka su veoma retka i zahtevaju novu intervenciju kojom bi se takvo krvarenje zaustavilo. Klinička slika u tom slučaju je znatno izraženija, životinja je mirna, malaksala, sluznice su blede i javlja se otok abdomena.

U slučaju Vaše mace mislim da nema prostora za preteranu zabrinutost jer je ona vesela i ima apetit.

Kada odvedete macu na skidanje konca sa rane veterinar će svakao pregledato ranu i pregledati životinju u učiniti sve što je potrebno da se maca što brže oporavi nakon operacije.