Povratak

Maca ne pije vodu nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre tri dana sam sterilisala macu. Stara je 6 ipo meseci. Normalno jede, vesela je, igra se, prede. Ali vodu skoro da ne pije. Vec dva dana. Da li je to normalno ponašanje ili treba da se brinem? Dva puta je išla na kontrolu, normalna joj je temeperatura i rana odlično zarasta. Primila je antibiotik dan nakon operacije. Hvala unapred, Jovana


O: Vaša maca je sterilisana pre par dana, i praktično je doživela ogromnu količinu stresa u jednom danu.


Ako je samo stres u pitanju, maca će polako kako se bude opuštala početi da pije vodu, a moguće je da to po malo i radi noću ili kada Vi niste prisutni. Neke mace slabije piju vodu, posebno kada im se nudi vlažna hrana (sosići, konzerve, paštetice).

Ipak treba imati na umu da je maca i operisana, pa promenjeno ponašanje i promene navika nakon hirurške intervencije može da ukaže i na neku komplikaciju.

Ipak je dobar znak što je maca vesela i što je počela da se opušta.

Savetujem Vam da joj omogućite mirno i tiho okruženje. Nemojte mnogo da forsirate maženje i igru, neka ona bude inicijator te interakcije. Dajte joj vremena.

Treba stalno ima dostupnu svežu vodu i hranu. Preporučujem Vam Recovery vlažnu hranu od Royal Canina koja je lako svarljiva i energetski bogata.

Preporučujem Vam i Calo-Pet pastu proizvođača Vetoquinol. To je visoko kalorični dodatak ishrani sa omega 3 i 6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima. Ova pasta predstavlja energetski koncentrat sa svim neophodnim mineralima i vitaminima za mace. Koristi se upravo posle operacija, kod rekovalescentnih stanja, a ujedno zbog dodatka B kompleksa doprinosi otvaranju apetita kod životinje.

Ako stanje ostane nepromenjeno i maca bude i dalje odbijala vodu, neophodna je intervencija veterinara i odgovarajuća medikamentozna terapija.