Povratak

Tačkice na glavi mačke koje opadaju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mojoj maci je 11 meseci i pre dvadeset dana morali smo je dati u hotelu za mace. Nakon toga primećujem da na bradici u levom uglu ispod dlake ima male sitne tačkice koje sa trljanjem otpadaju. Dlaka na tom mestu je retko crvena i primećujem da se proširila i da liči na neku krasticu. Hvala puno, Hatma

O: Promene na koži glave kod mačaka mogu biti prouzrokovane delovanjem više faktora, kao što su bakterijske infekcije, gljivične infekcije, alergije, prisustvo parazita. Promene na koži mogu nastati i kao posledica nedostatka pojedinih vitamina, pre svega biotina, ali i određenih aminokiselina.

Ovakve promene nastaju najčešće kao posledica neuravnotežene ishrane, kako po kvalitetu, tako i po dnevnim količinama. Vrlo često se dešava da dođe do promena na koži usled preosetljivosti na ujed buva.


Neophodno je da se obratite veterinaru kako bi neposrednim pregledom Vašeg ljubimca ustanovio uzrok nastanka navedenih promena.

Kliničkim pregledom može se doći do zaključka da li se radi o gljivičnom oboljenja, kontaktnoj alergiji, alergiji na hranu ili kožnim parazitima (demodex).


O gljivičnim oboljenjima možete pročitati u prethodnim odgovorima koleginica pod naslovom Gljivična oboljenja (dermatofitoza) i Gljivično oboljenje.


O alergiji na hranu pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., Alergija na hranu/Preporuka ishrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs