Povratak

Problem sa zadnjim nogama kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 2 godine koja je kastrirana, a vreme provodi i u kući i u dvorištu. Već nekoliko meseci primećujem da joj nešto nije u redu sa zadnjim nogama. Prvo sam mislila da se povredila i da će proći, ali izgleda da je problem veći. Kada hoće da sedne, dugo i pažljivo se namešta kao da se gnezdi slično ptici na jajima. Spava gotovo 24 sata, izlazi da vrši nuždu i to samo noću i odmah se vrati. Slično se ponašala i kada je sasvim mala primila inekciju u zadnju nogu. Ne smem da je uzmem u ruke jer je to boli. Ima dobar apetit. Da li možete na osnovu ovog opisa da procenite o čemu se radi jer ja nemam mogućnosti da je odvedem u neku dobro opremljenu ambulantu. Hvala i pozdrav. Mirjana


O: Zaista mi je žao ali bez detaljnog dijagnostičkog pregleda nije moguće da vam tačno kažem o čemu je reč. S obzirom da mačka izlazi napolje, moguće je da je došlo do mehaničke povrede. Šta je tačno u pitanju znaće se nakon kliničkog pregleda, koji uključuje i meurološki pregled kao i dodatne dijagnostičke metode (RTG pretrage).

Motilitet je sposobnost kretanja, a temelji se na funkciji neuromuskularnog aparata. Obuzetost motornih funkcija može biti delimična (hipokinezija, paraliza) ili potpuna (akinezija, paraliza).

Paraliza ili pareza ekstremiteta može biti jednostrana ili obostrana. Pareze ili paralize zadnjih ekstremiteta su vezane za lezije nastale na korenu nerava L4 do S2, lumbosakralnom pleksusu, femoralnom, fibularnom, išijadičnom ili tibijalnom nervu. Lezije nerava dovode do smetnji ili čak potpunog prestanka provođenja impulsa kroz nerv do mišića, što dovodi do izostanka reakcije mišića i poremećajima u korišćenju ekstremiteta.

Procena stava i hoda, spinalnih refleksa, površinskih i dubokih reakcija na bol, stanja mišićne mase (atrofija) je ključno pri postavljanju dijagnoze i utvrđivanju tačne lokalizacije oštećenja. Što je oštećenje bliže nervnom korenu ili pleksusu, prognoza je lošija. Ukoliko je lokalizacija oštećenja bliža mišićnoj masi, veće su mogućnosti da dođe do reinervacije i u tim slučajevima je i prognoza bolja.

Uzimajući u obzir kliničku sliku koju ste opisali, preporučila bih Vam da mačku hranite hranom Mobility Royal Canin, kako bi pozitivno uticali na koštani sistem.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je postavljanje dijagnoze u slučajevima poremećaja kretanja veoma kompleksno i zahteva, kao što sam već navela, detaljna specijalistička klinička ispitivanja, pa Vam iz tih razloga savetujem da se obratite veterinaru kako bi se ustanovilo šta je razlog ovog poremećaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs