Povratak

Čupanje dlake/Psihogena alopecija (Neurodermatitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj sijamski mačor star 11 godina, sterilisan, unazad nekoliko godina čupa svoju dlaku na zadnjim šapama, u predelu tabana i zglobnih površina najviše. Prednjim šapama u predelu zglobova s prednje i zadnje strane, simetrično, kao i na trbuhu. Područja bez dlake su bez crvenila sa eventualnim perutanjem i krasticama. Povremeno se čupanje prekine, ali se nakon nekoliko nedelja nastavi. Rađen je bris kože i posmatrana mu je dlaka mikroskopski, ali nisu nađeni patogeni uzročnici. Osim toga ne zapažaju se druge promene, kao i promene u ponašanju mačke. Naime, bio je na antibiotskim i antimikotskim terapijama više puta, pošto je sumnjano na hroničnu infekciju kože. Nosio je kragnu 2 meseca, ali se nakon toga čupanje nastavilo. Redovno koristi antiparazitarnu zaštitu (advocate). Živi u kući u uslovima komfora i trenutno se hrani hipoalergijskom hranom (Vetlife - ultrahypo), a do pre 3 meseca se hranio Royal canin hranom i kesicama Wiskas. Promenjena mu je vrsta posipa, a toalet mu se redovno čisti. Na poslednjem pregledu je ustanovljeno da je verovatno reč o psihogenoj alopeciji. Terapija mu nije propisana, pošto se to stanje, navodno, specifično ne tretira. Da li mu treba uključiti neke sedative? U kojoj dozi? I koja krema je pogodna za negu područja bez dlake? Molim za savet. Srdačan pozdrav, Dragana

О: Čupanje i ingestija dlake kod mačaka može se pojaviti iz nekoliko razloga. Naravno, prvenstveno bi trebao da se otkrije uzrok kako biste uopšte mogli zaustaviti mačku da se dalje čupa.


Jedan od mogućih uzroka je alergija, bilo kontaktnog karaktera ili alimentarne. Stoga Vam savetujem da proverite je li se nešto promenilo u okolini gde mačka boravi (nova prostirka, novi tepih...), da li je možda koža presuva od učestalog kupanja (ukoliko je kupate), da li ste menjali šampon i slično.

Kod dugodlakih mačaka je moguće da zbog nedovoljne provetrenosti kože, usled duge i guste dlaka, mačka počne da čupa dlaku jer koža postane iziritirana te smeta i nervira mačku, kojoj jedini nagon onda postaje čupanje. Stoga savetujem, ukoliko već niste, da nabavite Furminator četku za mačke, koja je dostupna i u našim prodavnicama, i da dobro isčešljate mačku, dva puta nedeljno.

Takođe, moguće je da se radi o alergijskoj reakciji na sastojke hrane, pa ako ste nedavno menjali hranu ili učestalo menjate različite vrste hrane, savetujem da izaberete jednu opciju hrane ili da pokušate da koristite hipoalergenu medicinsku hranu i samo njome hranite mačku tokom mesec dana – u tom periodu bi se trebao videti napredak ako se zaista radi o alergiji na hranu.

Ponekad se, međutim, ovakvo ponašanje može javiti i zbog stresa. Stres kod mačke može se ustanoviti po obrascima ponašanja. Mačka ne jede ili stalno jede, učestalo mjauče (više nego što je to uobičajeno), ponaša se čudno, konstantno se mota oko nogu i traži pažnju ili Vas jednostavno ignoriše. Ako je u pitanju stres, tada možete Vašoj mački pomoći. Proverite da li se nedavno dogodilo nešto što bi promenilo dnevnu rutinu mačke (npr. prisutstvo novog člana porodice ili se neko možda odselio, da li ste uzeli novog ljubimca ili nešto slično...).

Na kraju, učestalo i opsesivno uređivanje moguće je jednostavno zbog karaktera same životinje, a moguće je da se radi i o opsesivno kompulzivnom poremećaju. U tom slučaju mački možete pomoći tako što će te joj nabaviti nove igračke, grebalicu, mačju metvicu te je zabavite tokom dana tako da što manje misli na čupanje i grickanje dlake.

Takođe, kod mačaka se može pojaviti neurodermitis, a ogleda se kao konstantno lizanje i čupanje dlake područja kod kolena. Nakon nekog vremena učestalog lizanja, nervni kraj u podkožju spoje se u neuralnu ploču koja tada konstantno iritira i podražuje životinju na dalje čupanje. Ovaj je problem izuzetno teško rešiti te se vlasnici s time često "bore" čitav život mačke.

Mačja psihogena alopecija (neurodermatitis) pojava je koja se ispoljava kada mačka sama sebi krati dlaku i izaziva pojavu alopecije (područja bez dlake) preteranim, neprikladnim timarenjem, lizanjem, grickanjem ili čupanjem dlake. Preterana (izvan granica normalnog) nega dlake od strane mačke smatra se opsesivno kompulzivnim ponašanjem, kojem je okidač stres iz okoline i anksioznost.

Češće se javlja kod čistokrvnih životinja koje imaju nervozniji temperament (sijamska mačka, sv. birma, abesinijska i himalajanska mačka).


Mačka preterano čisti dlaku u tolikoj meri da odstranjuje dlaku, ali istovremeno ne oštećuje kožu. Javljaju se lokalna, na više mesta ili generalizovana područja bez dlake. Mogu se javiti na svim mestima gde se mačka može lizati, ali su ipak najčešća na unutrašnjoj strani prednjih nogu, unutrašnjoj strani butina, perineumu i na stomaku. Gubitak dlake je obično sa obe strane tela simetrično. Detaljnim posmatranjem možemo zapaziti da je dlaka slomljena neposredno uz kožu. Moguće je naći dlaku u izmetu ili povraćenom sadržaju.

Psihogena alopecija je nekad prečesto dijagnostikovana. Naime, vrlo je važno eliminisati druge uzroke alopecija kod mačaka kao što su preosetljivost na ujed buve, alergija na hranu, atopija, te ektoparaziti. Nakon toga uzeti dobru anamnezu od vlasnika: mogući stres, promene u okolini, često se javlja kod vlasnika koji imaju više mačaka. Trihogramom (mikroskopskom pretregom dlake) nalazimo slomljene dlake. Dermatohistopatološki nalazimo normalnu, neupaljenu kožu.


Lečenje se sastoji od prepoznavanja pravog uzroka (npr. odvajanje od vlasnika, selidba u novu kuću, životinjski životni drug uginuo i sl.). Dobra kontrola protiv buva potrebna je da još više ne pogoršavaju stanje. Upotreba elizabetanskog ovratnika, popularno zvanog "lampa" ili "satelit", ili majice preko tela da bi se bar mesec-dva sprečilo lizanje. Lekovi koji deluju na ponašanje, kod nekih tokom mesec do dva, a kod nekih doživotno: amitriptilin, fenobarbital, diazepam...


Koji god bio uzrok ovom ponašanju, nije dobro da mačka čupa svoju dlaku. Naravno da i kod ostalih mačaka prilikom dnevnog rituala uređivanja dolazi do ingestije dlake, međutim nikako nije dobro da mačka namerno čupa svoju dlaku.

Preporučujem Vam Dr. Clauder’s pastu za mačke, Pro Hair and Skin, koja utiče na poboljšanje dlačnog pokrivača i pomaže kod osetljive kože. Sadrži prirodni kompleks vitamina B i nezastićene masne kiseline što je čini ciljanom prehrambenim dodatkom koji čuva ceo organizam zaštitom kože.

Takođe, u našoj ponudi možete pronaći i Diafarm, preparat za oslobaćanje od stresa, koji se nalazi u našoj ponudi.


S obzirom da postoje različiti preparati i dodaci ishrani, uz promenu ishrane i redovnog tretmana protiv buva Vaš mačak može uspešno da se izleči, i ne bi trebalo da bude životno ugrožen.

Nadam se da će navedeni saveti pomoći Vama i Vašem ljubimcu.