ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Želim da imam nekog ljubimca. Nisam sigurna kog, ali mi se jako dopada persijska maca. Možete li da mi kažete nešto o njoj, kakva joj je narav? Da li je laka za održavanje. Kako da je naučim gde da ide u wc? Kako da je naučim da se ne penje po stolu i slično? Da li je dobra za porodicu? Koliko puta treba da se kupa? Da li se mnogo linja? I da li je to maca za stan? Srdačno Vas pozdravlja Jovana!

О: Persijske mace su vrlo lepe, ali zahtevaju veliku brigu kao što je dnevno češljanje, redovno čišćenje od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, pravilnu ishranu i uglavnom držanje ovakvog ljubimca u stanu zbog njene duge i lepršave dlake. Ova vrsta maca je vrlo prepoznatljiva i po svojoj "pljosnatoj" glavici i umiljatim okicama s kojima "zavodi i govori". Umiljata je, nježna, podložna navikama, voli da živi u sigurnoj kućnoj atmosferi okružena pažnjom svakog člana porodice i ljubavi svojih vlasnika. Vrlo tiho i umiljato se oglašava, nogice su joj kraće u odnosu na telo, zbog čega ne voli previše da se penje ili skače, a voli da se izležava tokom većine dana na prozoru ili mestu za odmor. Uglavnom, kućni ljubimac kojeg obožavaju sve generacije u porodici, od male dece do baka.

Potrebno je dnevno voditi brigu o dlaci, povremeno okupati i osušiti u potpunosti (većina vlasnika to ne obavlja u potpunosti i često se javlja upala pluća jer kod ovakvih maca zbog njihove duge dlake ostane jedan vlažni sloj dlaka oko tela što izazove prehladu što kao posledicu ima upalu pluća). Takođe je potrebno voditi brigu i o rasporedu vakcinacije posebno mačića i njihovom čišćenju od spoljašnjih i unutrašnjih parazita (buve, gliste i drugo). Nužna je i pravilna ishrana, dnevno čišćenje okica od suza, rezanje kandži.

Pravilnom njegom naših maca umanjujemo rizik od od bolesti, posebno od bolesti disajnog sistema i tako im omogućavamo da što duže budu uz nas zdravi, lepi i veseli.

Većina mačića obavlja malu i veliku nuždu u "mačjim wc-ima" bez prethodne obuke. Ponekad kad uđu u pubertet dokazuju svoju muškost ili dominaciju tako što vrše nuždu po našem nameštaju. Tada je nužna stroga i uporna dresura ili odgoj uz pomoć sprejeva (odbijaju svojim mirisom macu od "delovanja") kojima se pošprica namještaj više puta kroz dan i tako par dana, dok se ne odviknu.

Detaljne informacije o uslovima držanja mačke možete pročitati u okviru naše stalne rubrike Moj ljubimac.
 

OZNAKE: