Povratak

Igranje ili tuča između mačića?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačor je star 4 meseca, krupnije građe i ženkica od 2 meseca, sitnije građe je od pre par dana tu. U početku nikako, sad nekako. Interesuje me, da li je pregruba igra između njih dvoje, naravno, uvek je prekidam, možda i grešim, ali stariji se zanese, grize je i hvata za vrat. Ova mala reži , kao pas, ali ne odlazi, kao da je igra ok. Ne mogu da procenim da li je to normalno, ne bih htela da je povredi. Hvala Ana

O: Međusobno prihvatanje mačaka najviše zavisi od karaktera svake mačke. Ponekad je potrebno izuzetno dugo vremena, pa i meseci, da se prihvate, a može se desiti i da nikada ne postanu pravi prijatelji, ali da jednostavno moraju tolerisati jedan drugog.

Mačak traži mnogo dodatne pažnje jer mora da potvrdi da ga podjednako volite i da nov ljubimac nije pretnja njegovoj poziciji u kući. Ovo prvenstveno važi kada se govori o zrelim odraslim mačkama.

Mačke koje još uvek rastu i razvijaju se postepeno kroz igru, istražuju i međusobno odmeravaju snage se socijalizuju i ostvaruju odnose kako sa ukućanima tako i sa drugim životinjama.

Uopšte, mačke imaju vrlo jaku vezu sa svojom teritorijom, koja je puno jača od veze koju imaju sa svojim stanarima (ljudima, mačkama ili drugim ljubimcima). Mačkama nije neophodan veliki prostor za boravak, ali u svim slučajevima, organizuju svoj prostor na isti način i dele ga u najmanje tri dela:

- Prostor za izolaciju - mesto gde se odmaraju. Ovo mesto je obično locirano na višim mestima kako bi se izbeglo uznemiravanje. Ovaj prostor je vrlo intiman i vrlo retko ga vole deliti sa drugim mačkama.

- Prostor za aktivnosti - mesto gde se igraju, love, jedu ili vrše nuždu. U zavisnosti od mogućnosti, mačka je prisiljena ovaj prostor deliti sa drugom mačkom.

- Mesta prolaza - nalaze se između navedenih mesta koja se definisu tokom različitih istraživačkih aktivnosti. Ovi prolazi jedino se menjaju ako dođe do modifikacije u okolini.

Sve dok se ovi prolazi ne menjaju, mačka se oseća sigurnom. Bilo koja promena u okolini ometa harmoniju teritorije i dovodi do stresne situacije za mačku. Mačkama treba privatnost i nezavisnost. Ne vole da dele teritoriju sa drugim individuama, bez obzira da li se radi o drugim mačkama, ljubimcima ili ljudima. Međutim, neki delovi teritorije, poput mesta za igranje ili lov, mogu da dele. Ipak, u većini slučajeva mačke se ne osećaju ugodno deleći svoj prostor s drugim mačkama, čak i jednom mačkom.

Stoga, u prostoru gde postoji grupa od dve mačke su ustvari dve grupe od po jedne mačke koje nezavisno žive, s vrlo malo ili nimalo interakcija. U ovom slučaju, svaka interakcija koja je neizbežna (npr. kada dele prostor za hranjenje) je potencijalni izvor stresa. Stoga, što je više mačaka situacija može postati sve gora. Međusoban suživot sa drugim mačkama može biti vrlo stresan za mačku, povećavajući rizik za medicinske i probleme ponašanja.


Zatim, u prostoru sa više mačaka kada one moraju deliti teritoriju. To je neprirodno ponašanje za mačke, koje nisu sklone razvijanju socijalnih kontakata. Tako, deljenje teritorije znači gubitak kontrole nad izvorima koji su osnovni za život mačke. Na primer, dve mačke obično imaju posude za hranu na istom mestu. Ako jedna mačka ne želi kontakt sa drugom, biće prisiljena da čeka dok druga mačka pojede svoj obrok. Kao rezultat, obe mačke mogu da jedu ubrzano ili da promene količinu hrane koju jedu. U nekim slučajevima dolazi do potpunog odbijanja hrane ili pak prejedanja kako druga mačka ne bi došla do izvora hrane. Vrlo slična situacija događa se i kod posude za pesak pa u konačnici ne obavljaju nuždu po potrebi, obavljaju drugdjže po kući ili stanu što dovodi do potencijalnih zdravstvenih problema.


S obzirom da su Vaši ljubimci još uvek mladi kod njih će tek postepeno kako odrastu i sazru doći do razvoja međusobnih odnosa. Sada dok se još uvek kroz igru upoznaju obično su njihove igre bezazlene, ali je na Vama da ih pratite i ukoliko primetite da bi se mogle povrediti trebalo bi na neki način da ih razdvojite, a da Vas pri tome ne povrede. U tim trenucima možete napraviti neki oblik buke što će im odvući pažnju i na taj ih način razvojite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs