Povratak

Mačor obavlja nuždu po kući nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora, starog 6 meseci, u poslednje vreme je krenuo da vrši nuždu po jorganima u kući na bilo kom krevetu. Kastriran je pre nedelju dana, i ni to nije pomoglo. Pa me zanima, kako mogu da ga odviknem od toga? Pre to nije radio, u poslednjih mesec dana, čim dobije priliku da se popne na jorgan, odmah vrši nuždu. U Vašoj ponudi sam videla sprejeve za odvikavanje od vršenja nužde, ali na svima piše da su za provetrene prostorije, a ovo je ipak jorgan za spavanje. Šta mi Vi preporučujete? Hvala, Ivana

О:
Mačke su teritorijalne životinje koje koriste žlezde na svojim obrazima i nogama, kao i prskanje male količine urina, kako bi obeležile svoj prostor i ostavile poruku drugim mačkama o svom prisustvu. Ljudi ne osećaju miris koji mačka na ovaj način ostavlja, dok prskanje urina ostavlja vrlo prepoznatljiv, neprijatan miris.


Obeležavanje teritorije urinom počinje kada mačka postane polno zrela, a pri tome teritoriju mogu da obeležavaju i mužjaci i ženke. Za razliku od normalnog mokrenja u ovim situacijama urin prskaju na vertikalne površine. Mačka će podići rep, malo zatresti repom i prsnuti urin na zid, namještaj, pa čak i na televizor.

Nekastrirani mužjaci najčešće ispoljavaju ovakvo ponašanje i ostavljaju specifičan miris koji se može osećati mesecima. Sterilizacija i kastracija mački pre polne zrelosti (oko 6 meseci starosti) može sprečiti oko 90% problema sa obeležavanjem teritorije. Oko 10% mački nastaviće obeležavanje, ili će simulirati obeležavanje bez prskanja urina i nakon sterilizacije. To se obično događa tokom teritorijalnih sporova u domaćinstvima sa više mački, ili kada osete da je druga mačka obeležila teritoriju oko njihove kuće. Mačke mogu povećati obeležavanje ako su pod stresom ili kada novi ljubimac - mačka ili pas – dođe u kuću. Osim prskanjem urina, mačke ponekad mogu i izmetom da obeleže teritoriju.

Obeležavanje treba razlikovati od drugih problema koji mogu da izazovu mokrenje izvan posude sa posipom. Ovakvo ponašanje može biti simptom idiopatske bolesti donjih mokraćnih puteva (engl. FLUTD). Ako primetite urin na podu, ili ako niste primetili ponašanje tipično za obeležavanje teritorije, trebalo bi uraditi analizu urina Vaše mačke da bi se eliminisao kamen ili infekcija mokraćne bešike ili bubrega.

Ako je problem, ipak obeležavanje teritorije, nesterilisane mačke bi trebalo sterilisati. Nakon sterilizacije potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se smanjio nivo hormona i da bi obeležavanje prestalo. Međutim, kad obeležavanje jednom počne u nekim slučajevima, veoma ga je teško zaustaviti.

Jedan od načina kontrole ponašanja mačke u slučaju vršenja nužde može da bude upotreba repelentnih sprejeva koji se mogu koristiti i u zatvorenim prostorijama. Ovi sprejevi mačku odbijaju od određenih površina na koja ne želite da prilazi.


Mačoru obezbedite jedan deo prostora koji će biti samo njegov, neka to bude prostor u kojem će se slobodno kretati i gde mu dajete hranu i vodu. Obezbedite mu neku visoku platformu na kojoj će se osećati slobodan i bezbedan, a sve druge ulaze, okvire vrata, zidove i drugo prskajte repelentima i na taj način možete sprečiti ovo nepoželjno ponašanje.


U ponudi Pet centra možete pronaći veliki broj kvalitetne hrane, opreme i poslastica za Vašeg ljubimca koje će mu možda odvući pažnju od ovakvog vida ponašanja. U svakom slučaju dajte ljubimcu još nekoliko nedelja da izmetaboliše hormone iz tela, a do tada se možete konsultovati sa Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs