Povratak

Lizanje analne regije i kijanje kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačak je danas kijao par puta ali sam primetila da to radi samo posle lizanja ispod repa. Da li može da bude nešto ozbiljno? Maja

O: Kijanje kod mačke može biti simptom bakterijske, virusne infekcije respiratornog trakta kao i alergijska ispoljavanja na određeni alergen. Uz kijanje može se javiti i iscedak iz oka, nosa i problemi u disanju.

Najčešći uzročnici virusne infekcije su virusi iz grupe reovirusa ili kalcivirusa. Preventiva od bolesti izazvane ovim uzročnicima se obezbeđuje vakcinacijom.


Najčešće bakterijske infekcije gornjih respiratornih puteva izazvane su hlamidijama i često su praćene infekcijama očiju.


Različiti alergeni mogu dovesti do alergijske reakcije koja se manifestuje kijanjem. Važno je utvrditi o kom se alergenu radi kako bi se eliminisao. 

Ukoliko je alergen iz hrane preporučuje se Royal Canin hrana Hypoallergenic ili Sensitivity control.

Ako mačka kine samo nekoliko puta, verovatno se radi samo o iritaciji.

Što se tiče regije ispod repa, lizanje analne regije kod mačaka predstavlja deo normalne higijene.


Ukoliko to maca čini često i uporno, treba obratiti pažnju da li postoji neki problem. To može biti problem sa paraanalnim vrećicama, endoparazitima, kada je u pitanju mekša stolica ili dijareja, neke alergijske reakcije, nadražaji iz spoljašnje sredine, ranice u tom predelu...


O paraanalnim vrećicama pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u teksu pod naslovom „Oboljenja paraanalnih žlezda“.

Ako smatrate da je ponašanje Vašeg ljubimca promenjeno u odnosu na normalno ponašanje, ako je kijanje učestalo, a lizanje analne regije intenzivno, trebalo bi da posetite veterinara, kako bi se utvrdilo tačno o čemu se radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs