Povratak

Gubljenje pigmenta na nosu/Depigmentacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog godinu dana. Ima normalan apetit i njegovo zdravstveno stanje je, po onome što možemo da vidimo, normalno. Međutim, ono što me brine jeste to što je on kao mače imao izrazito roze nos, a sada je njegov nos drastično posvetleo. Desni su mu rozikaste, ali nos je skoro beo. Nisam sigurna da li imamo bilo kakav razlog za brigu, ali s obzirom da već imam iskustva sa mačijom leukemijom, gde je toj mački nos bio baš beo, sada se plašim za svog ljubimca. Opet bih naglasila da je njegov apetit normalan, vršenje nužde uredno i on ne izlazi napolje. Imamo li razloga da se brinemo, ili je promena boje njegovog nosa samo rezultat rasta? Srdačan pozdrav, Tijana

O: Moguće je da se radi o gubitku pigmenta. Depigmentacija predstavlja gubljenje melanina, čime koža postaje svetlija i na kraju ružičasta - bez pigmenta. Uzroci koji mogu da dovedu do hipopigmentacije su brojni i prilikom postavljanja dijagnoze, mora se uzeti detaljna anamneza od vlasnika, što svakako podrazumeva klinički pregled od strane veterinara u veterinarrskoj ambulanti.

Ukoliko se radi o hiperpigmentaciji ona se može ispraviti kvalitetnom ishranom. U ponudi Pet centra možete naći preparate koje možete primenjivati u slučajevima postojanja hipopigmentacije kože, nosne pečurke, jastučića na šapama, zubnog mesa i drugo. Ovi preparati sadrže morske alge i visoko su vredni prirodni proizvodi. Sadrže preko 30 različitih aminokiselina, karotenoide, vitamine i ostale biološki vredne sastojke i osim pigmentacije obezbeđuju i bolju kondiciju, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, bolju mišićnu masu, itd.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs