Povratak

Veštačka oplodnja mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Nabavili smo ženkicu scottish fold-a u inostranstvu pre nekog vremena. Razmišljamo o njenom parenju i porodu, voleli bismo da imamo njene mačiće, i tu nailazimo na problem. Nigde u zemlji i okruženju nismo uspeli da pronađemo odgajivačnicu/vlasnika muškog scottish fold-a. Osim ponovnog putovanja i nabavljanja muškog primerka (a putovanje nije skoro u planu), zanima nas da li postoji alternativa? Da li je moguće poručiti zamrznuto seme koje bismo ovde iskoristili za veštačku oplodnju? Da li je to medicinski moguće i postoje li zakonske prepreke za tako nešto? Unapred zahvalni, Dijana i Nikola

O: Veštačka oplodnja mačke je moguća ukoliko je mačka zdrava, dovoljno stara i u polnom žaru.

Veštački mačka može da se oplodi odmah nakon sakupljanja semena ili nakon odleđivanja semena koje je sačuvano na niskoj temperaturi. Seme koje dolazi iz inostranstva je uvek transportovano u uslovima niske temperature, tj. zaleđeno.

Tačan termin oplodnje mačke će odrediti Vaš veterinar, na osnovu citološkog brisa vagine. Sama procedura osemenjavanja je brza, međutim za mačku može biti i pomalo stresna. Neke mačke sarađuju, a neke ne, pa je indikovano blago sediranje, posebno zato šte je bitno postaviti je i održati u pravilnom položaju tokom inseminacije.

Mačka ima indukavanu ovulaciju, koja pri prirodnom parenju nastaje usled draženja zidova vagine i cerviksa penisom mužjaka, a veštački se mora izazvati ili hormonima ili mehanički. Indukcija ovulacije nakon procedure inokulacije semena nastaje nakon 20 sati.

Oplođenje nastaje uglavnom nakon 49 sati od osemenjavanja, a broj zametaka je vrlo sličan kao nakon prirodnog parenja.

O samom toku veštačke oplodnje i naručivanju semena iz inostranstva možete dobiti detaljnije informacije na Katedri za porodiljstvo, sterilitet i veštačku oplodnju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.