Povratak

Iznenadna promena mesta za vršenje nužde i pijenje vode sa česme

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru 7 meseci sad pre nedelju dana se omacila ima 5 mačica i svi su uredu, ali majka neće da ide u njen toalet već ide u kadu i tamo obavi. Pesak je čist. Nikad to pre nije radila. I često skoči u lavabo i pije vodu sa česme iako ima uvek sveže vode u njenu činiju. Molim vas recite mi šta da radim. Pozdrav, Dragana


О: Vlasnici kućnih mačaka su vrlo često suočeni s problemom pijenja vode. Mnoge mačke izbegavaju da piju vodu iz posuda, ali zato piju iz slavine i to u kadi, umivaoniku, sudoperi i sl. Neke mačke piju odstajalu vodu, kišnicu, vodu iz akvarijuma, čak iz WC-a, što je vlasnicima teško objašnjivo, ali mačke same stvaraju svoje navike.

Nažalost, ne mogu Vam dati adekvatan savet kako da je naučite da piju iz posude jer za mačke ne važe pravila, one same odlučuju. Većina mačaka ne voli da je posuda s vodom u blizini hrane pa ju je bolje postaviti u drugu prostoriju, a ponekad im je draže piti iz velikih posuda, npr. lavora, kanti, bokala na koje mogu da stanu nogama.

Postoji više mogućih razloga zbog kojih mačka odbija da vrši nuždu u posudi, a najčešće se radi o sledećem:

- mesto postavljanja mačjeg WC-a: ukoliko joj mesto nije po volji izbegavaće u njemu da vrši nuždu. Pri tome treba voditi računa da posuda za pesak mora biti udaljena od mesta gde se maca hrani i da mesto omogućava maci intimu prilikom vršenja nužde;
- premala WC posuda;
- nedovoljna količina peska, pa maca ne može da zatrpa izmet;
- neke mačke ne vole zatvorene WC-e;
- ponekad je presudan i izbor peska;
- održavanje higijene WC-a, tj. periodi čišćenja ili neredovno čišćenje WC posude može da odbije mačku da u kutiji obavi nuždu, baš kao i preredovno čišćenje koje za posledicu ima gubitak prirodnog mirisa, već su prisutni mirisi npr. sredstava za čišćenje.

Prestanak obavljanja nužde u WC posudu može biti posledica zdravstvenih problema, npr. bol prisutan prilikom vršenja nužde (mokraćni kamenci, problemi pri defekaciji) usled čega mačka može bol da poveže sa WC-om pa će izbegavati vršenje jedne od nuždi u njemu.

Neke mačke veliku i malu nuždu ne žele da obavljaju na istom mestu pa možete pokušati sa korištenjem dva WC-a.

Verujem da se uzrok problema Vaše mace nalazi u nečem od nabrojanog, pa svakako prvo pokušajte nači bolji položaj za posudu sa peskom, promenite vrstu peska koji koristite (kvalitetniji pesak višestruko se isplati), obezbedite svakodnevno čišćenje WC posudice (dovoljno je lopaticom izvaditi grudice od mokraće i izmet).

Posmatrajte svoju macu, pa kada primetite da se sprema da obavi nuždu negde van posude, odnesite je u posudu i ostavite u njoj. Važno je da to učinite upravo u trenutku kada vidite da će obaviti nuždu.