Povratak

Zadebljanje i proređivanje dlake na kapcima kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Skoro smo udomili jednu macu, možda pre godinu dana, i okotila se sa pet mačića pre dva meseca i 16 dana. Dva mačeta su udomljena, tri su sa nama. Moje pitanje je, na gornjem kapku levog oka kod jednog muškog i kod jedne ženkice pojavilo se crvenilo i zadebljanje, praćeno proređivanjem dlake. Kod obe mace je iznad levog oka, ali na očima i na drugim delovima tela nema ništa. Kod trećeg mačka, muškog nema ništa, ni iznad očiju niti bilo gde drugde. Da li imate ideju šta to može biti i kako da se leči? Slobodan


О: Simptomi koje opisujete mogu odgovarati zapaljenju kapaka, zapaljenju konjunktive koje je ili samostalno oboljenje ili je u sklopu herpes virus infekcije.

O konjunktivitisu kod mačaka pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom „Zapaljenja sluzokože oka - konjunktivitis“.

Lečenje oboljenja nasupa nakon postavljanja dijagnoze. Bakterijski konunktivitisi se leče antibakterijskim mastima ili kapima, a mogu se preventivno koristiti i kod virusnih ili alergijskih stanja.


Savetovala bih Vam da mačiće odvedete kod veterinara kako bi ih pregledao i prepisao adekvatnu terapiju. U međuvremenu Vam mogu savetovati da hranite mačiće što kvalitetnijim hranama kako bi imali dobru odbranu organizma. Hrane superpremium kvaliteta podmiruju sve potrebe organizma te jačaju prirodnu otpornost organizma.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs