Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora starog skoro 3 godine i kastriran je juče. Super je podneo operaciju i anesteziju. Međutim, imam par pitanja. Da li trebam nečim da čistim ranu? On je lize i to polako, pa pretpostavljam da mi neće i dati da priđem rani. Takođe, zanima me kada će mu prestati nagon za traženjem mačaka, jer je danas mjaukao u nadi da ih nađe, s tim da je dosta smanjeno mjaukanje. I da li trebam sada da mu kupujem hranu za sterilisane mačke i koja je razlika u odnosu na hranu za nesterilisane? Unapred zahvaljujem na odgovoru. Vanja.

O: Kastracija mačora je relativno jednostavna i rutinska operacija. Životinja se brzo oporavlja i rana brzo zarasta. Međutim, nikako nije dobro dozvoliti mačoru da liže ranu. Mačke imaju izražene papile na jeziku, a osim toga i veoma veliki broj bakterija u pljuvački. Intenzivno lizanje može da iskomplikuje i produži zarastanje rane. Kako bi se sprečilo lizanje, preporučujem Vam da mačoru stavite Elizabetinu zaštitnu kragnu koju možete kupiti kod nas u apoteci Pet Centra. Ranu ne morate ničim ispirati, niti mazati, osim ako usled nekih komplikacija to veterinar ne preporuči.

Nagon za traženje mačaka, nažalost, ne može nestati odmah nakon kastracije. Testisi proizvode muške polne hormone i odgovorni su za aktivno polno ponašanje. Nakon kastracije zaustavlja se proizvodnja hormona ali u krvi su još uvek prisutni prethodno sintetisani hormoni. Potrebno je neko vreme da se oni izmetabolišu i da njihova koncentracija u krvi opadne. To vreme je individualno, i može biti od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Što se tiče hrane za strelisane mačke tiče, svakako Vam preporučujem da je što pre ponudite Vašem ljubimcu. Sterilisane mačke, kao i kastrirani mačori su veoma skloni gojenju. Osim što im se metabolizam usporava, apetit se povečava a i same životinje postaju manje aktivne. Sve ovo dovodi do naglog gojenja životinje, a to posledično ima veoma velike negativne efekte po zdravlje same životinje, pa može dovesti i do diabetesa, masne infiltracije jetre, problema sa zglobovima, kičmom itd.

Sterilisane mačke, a posebno mačori su skloni urolitijazi, odnosno stvaranju mokraćnih kristala i kamenaca. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih stanje koja i životno mogu ugroziti mačora. Superpremijum hrane za sterilisane mačke sadrže dodatke koji menjaju pH vrednost mokraće i sprečavaju stvaranje ove pojave.

OZNAKE: