Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molila bih vas za pomoć. Maca se omacila pre 17 dana. Danas sam primetila gliste u izmetu. Tanke, žućkaste, tvrde. Čistila sam je pre tri meseca, pre njenog teranja. Očito da nije bilo uspesno. Tabletu sam kupila u vet. apoteci ali nije bila nekog poznatog proizvođača. Uveravali su me kako je delotvorna, drugu nisam mogla da nađem. Koju mi Vi preporučujete i kako da sprovedem tretman? Šta da dam mačićima kad su malecki? Pouzdano znam da kod mene ne može da se nađe Banminth pasta. Ima Virbacova ali piše da mace treba da ima 2kg! A jedan veterinar mi je preporučio Soltrik sirup dva puta dnevno po 2ml tri dana. Meni to nešto ne štima, čini mi se da je to za njih prejako. Hvala i pozdrav, Marija


O: Preporučujem Vam da mačku i mačiće tretirate Drontal Cat tabletama.

Drontal Cat (Bayer) tableta je antihelmintik širokog spektra. Koristi se za lečenje mešanih infekcija cestodama i nematodama kod mačaka, uzrokovanih sledečim vrstama: Toxocara cati, Ancylostoma tubaeforme, Ancylostoma brasiliense, Echinococcus multiocularis, Dipylidium caninum, Hydatigena taenieaeformis, Meocestoides spp., Joyeuxiella spp.

Ne primenjuje se kod gravidnih mačaka, ali može da se primeni kod mačaka u laktaciji. Pošto se infekcija cestodama kod mačaka pojavljuje najranije u trećoj nedelji života, lečenje Drontal Cat tabletama je kontraindikovano pre navršene treće nedelje.

Jedna tableta ide na 4 kg telesne mase, pa ukoliko majka ima više od 4 kg dajte joj 1,5 tabletu. Mačićima telesne mase između 1 i 2 kg daje se po pola tablete. Preporuka je da se tretman ponovi još dva puta u razmaku od 2 nedelje i kod majke i kod mačića.

Što se tiče mačića, infestacija cestodama nastupa tek u trećoj nedelji života tako da možete da sačekate sa čišćenjem mačića ukoliko imaju manje od jednog kilograma.

OZNAKE: