Povratak

Preporuka ishrane i vitaminskih dodataka kod mačje leukemije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mom mačku je dijagnostikovana zarazna mačija leukemija (FeLV). Sve potrebne informacije o uslovima držanja, vitaminima koje treba da pije i mogućim komplikacijama zbog bolesti smo dobili i pronašli, ali nismo sigurni koju hranu je najbolje da mu dajemo. Znamo da Royal canin i Hill's imaju posebne linije medicinske hrane, ali ne znamo koja bi našem mačku od tih najviše odgovarala zbog njegovog izuzetno lošeg imuniteta. Hvala unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav, Tijana


O: Posebna vrsta hrane za jačanje imuniteta, nažalost, ne postoji. Svakako se preporučuje neka od hrana superpremium kvaliteta (Royal Canin, Brit Care, Trainer, Pro plan). Ove hrane sadrže u sebi sve što je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje. Dovoljna količina svih hranljivih materija, a posebno esencijalnih amino kiselina kao i vitamina koja obezbeđuje dobru opštu otpornost i imunitet. Ukoliko je došlo do poremećaja funkcije nekog od sistema organa (npr. proliv), možete dati neku od hrana iz programa veterinarskih dijeta za tu namenu - Gastro Intestinal - Royal Canin ili Vet Life. Svakako pre nego što se odlučite na taj korak posavetujte se sa svojim veterinarom, jer korišćenje ovih hrana uvek ide na preporuku veterinara kliničara koji prati zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

Kao podsticaji imunog odgovora možete koristiti različite suplemente. Iz naše ponude vam izdvajam sledeće preparate: Feli Immun tablete ili Veto Mune kapsule. To su dodaci ishrani za jačanje prirodnog imuniteta mačke. Naročito se preporučuju starijim mačkama i mačkama koje su pod fizičkim i psihičkim stresom ili u periodu oporavka kada reakcije imunog sistema nisu snažne kao inače.

Ovi preparati sadrže B 1,3/1,6 glukane sa pozitivnim delovanjem na bela krvana zrnca. Ovi glukani nalaze se u prirodi u ekstraktima nekih gljiva koje imaju pozitivno dejstvo pri oporavku od tumora, kao i mnogih infekcija i drugih oboljenja. Podsticanje sopstvenog imuniteta od strane glukana je moguće zahvaljujući činjenici da bela krvna zrnca imaju prijemnike koji prepoznaju i vežu za sebe glukane, što pokreće materije koje podstiču imunu reakciju celog organizma.

Feli Immun sadrži i veliku količina vitamina C. On je od velikog značaja za održavanje funkcije leukocita i regulaciju delovanja stresa na organizam. Preparat sadrži i pivski kvasac koji pozitivno utiče na imunitet i esencijalne aminokiseline koje pomažu metabolizam belančevina, što ima važnu ulogu u optimalnom delovanju imuniteta.

Doziranje Feli Immun tableta je vrlo jednostavno. Za odraslu mačku tešku otprilike 5 kg potrebno je dati 3-4 tablete tokom dana kao poslasticu. Tretman bi trebao da traje bar 4-6 nedelja. Feli Immun je potpuno prirodan proizvod. Veto Mune se daje jedna kapsula dnevno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs