Povratak

Čišćenje gravidne mace od crevnih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku koja je trudna više od mesec i po dana i već par puta sam primetio gliste oko njenog analnog otvora. Da li postoji neki preparat koji se može koristiti za čišćenje od crevnih parazita u ovoj poodmakloj fazi trudnoće, ili se preporučuje čišćenje posle porođaja i u tom slučaju kad je najbolje tretirati mačku i mačiće? Hvala unapred. Pavle G.


O: Najčešći crevni paraziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Ovi paraziti kod mačaka dovode do poremećaja apsorpcije hranjivih materija, ometaju prohodnost creva, a toksičnim produktima svog metabolizma deluju štetno na domaćina. Kod obolelih životinja se primećuje nadutost stomaka i stalna glad. Paraziti u celosti se mogu videti u stolici, ili ako je jaka invazija mogu se naći u povraćenom sadržaju.


Više informacija o crevnim parazitima kod mačke možete pročitati u prethodnim odgovorima  pod naslovom “Najčešći crevni paraziti kod mačaka” i “Čišćenje od crevnih parazita”.

Generalni stav veterinara male prakse je da se gravidim životinjama ne aplikuju antiparazitici bez preke potrebe. Po pravilu mace se redovno tretiraju na tri meseca sredstvima protiv unutrašnjih parazita.

U toku teranja, ukoliko planirate da se Vaša maca pari, potrebno je vakcinisati je (ukoliko joj pada redovna vakcinacija) i očistiti od spoljašnjih u unutrašnjih parazita.


Jedini preparat iz naše ponude (protiv endoparazita mačaka), za koji je proizvođač naglasio da se može upotrebljavati tokom graviditeta i laktacije je Profender spot-on (Bayer).


Svakako vas savetujem da se o njegovoj primeni ipak konsultujete i sa svojim veterinarom, koji će na osnovu svog kliničkog iskustva dati mišljenje tj. procenu rizika primene ovog preparat tokom graviditeta.

Nakon porođaja mačići se prvi put mogu tretirati nakon navršene treće nedelje života Drontal Cat tabletama ili Vitaminthe pastom od 6. nedelje života, kada možete čistiti i mačku.


Više informacija o upotrebi Vitaminthe paste i ostalih sredstava za dehelmintizaciju mačke možete pročitati u teksu Milana Milanovića, dr. vet. med., pod naslovom „Pravilna upotreba Vitaminthe paste protiv crevnih parazita“ i „Pasta protiv crevnih parazita“.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs