Povratak

Homoseksualno i biseksualno ponašanje između mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, da li mačak može da bude gay? Moj mačak Lui vec godinama naskače mačke i mačore. Pre neki dan zaskočio mi je mačiće, od kojih su 2 muška jedno žensko. Mene zanima da li je moguće da su mačke gejevi ili je to neki način obeležavanja teritorije, i da li imate neki savjet. Ljep pozdrav, hvala Vam unaprijed na izdvojenom vremenu. Pozdrav od Franje

O: U životinjskom svetu nije nepoznanica da životinje istog pola naskaču jedna na drugu.
Naučnici imaju oprečna mišljenja po pitanju primene definicije homoseksualizma. Za životinju se može reći da je homoseksualno orjentisana ukoliko pokazuje interesovanje za parenje jedino prema pripadnicima iste vrste, istog pola u prisustvu polno zrele jedinke suprotnog pola, za koju su po pravilu nezainteresovani.


Doduše, malo je primera u životinjskom svetu koji su dovoljno proučeni da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi da su homoseskualno orjentisani. Kod monogamnih vrsta, veza između dve istopolne jedinke može biti izuzetno jaka, da isključuje seksualnu aktivnost sa suprotnim polom, samim tim i reprodukciju, doživotno.

Međutim, seksualna aktivnost u životinjskom svetu ne služi samo za razmnožavanje, već ima veze sa funkcionisanjem čitave grupe životinja (stada, jata, čopora itd). Imitiranjem polnog akta, životinje pokazuju dominaciju, skreću pažnju na sebe, dodvoravaju se hijerarhijski višim članovima grupe itd.

Među mnogim vrstama životinja zabeleženo je biseskualno ponašanje. Ono je kod ženki indukovano estrusom, tj. spremnošću za parenje, a kod mužjaka traje od puberteta do kasne starosti. Kod goveda je npr. češće ženka biseksualna, dok je kod pingvina češće mužjak biseksualan. U porodici majmuna i jedan i drugi pol vrlo često iskazuju seksualno ponašanje prema istom polu, ali nije vezano za reprodukciju.


Ponašanje koje navodite, koje je vezano za Vašeg mužjaka nije neuobičajeno u porodici mačaka i uglavnom je vezano za dominaciju mužjaka.


Nema potrebe da ispravljate takvo ponašanje ukoliko on nije suviše agresivan prema pripadnicima svoje vrste.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs