Povratak

Mače iznenada pada na bok i glasno mjauče/Zelena sluz iz nosa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mace staro oko dva meseca. Mace se normalno igra jede, ali u poslednje vreme mace padne na jednu stranu i počne glasno da mjauče, to ne potraje dugo već traje nekih tri-četiri sekunde, i onda nastavi da radi ono što je radila npr. spava. Takođe mace kija i curi mu zelena grudvasta sluz iz nosa. Recite mi molim Vas o čemu se radi kako bih mogla mačetu da pružim adekvatnu pomoć. Milica


O:
Ono što je potrebno da prvo uradite je da očistite mače od crevnih parazita. Ukoliko prvi put to radite, neophodno je da tretman ponovite još dva puta u razmaku od 14 dana.

Najčešći crevni paraziti kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili smeđkaste boje, a liče na špagete. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mače ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma pa i da se jave nervni simptomi.

Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom. Iako retko, ali crevni paraziti se mogu namnožiti u tolikom obimu da izazovu opstrukciju creva.

Iscedak iz nosa koji opisujete je simptom više oboljenja različite etiologije. Inflamacija nazalne sluzokože - rhinitis - ispoljava se hiperemijom i sekrecijom seroznog, mukoznog ili mukopurulentnog karaktera.


Veoma retko se ovaj simptom javlja kao znak samostalnog oboljenja, uglavnom se radi o sistemskom infektivnom oboljenju, najčešće virusne etiologije. U etiološke faktore koji mogu dovesti do pojave ovog simptoma ubrajamo i bakterijske infekcije, prisustvo stranog tela, hemijski faktori, alergije, poremećaji nepca.

O virusnim bolestima mačaka koje su vezane za disajne puteve možete više pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., „Virusne bolesti disajnih putava kod mačaka“. 

Serozni iscedak iz nosa takođe može biti rezultat alergijske reakcije. Alergija predstavlja stanje preosetljivosti organizma prema nekim alergenima iz spoljašnje sredine. Alergeni mogu biti raznovrsni: pljuvačka buve, polen, plesan, duvanski dim, određena hrana ili čak drugi kućni ljubimci.


S obzirom da se kod Vaše mace javio čitav niz simptoma savetujem Vas da posetite veterinara koji će izvršiti klinički pregled životinje, mikrobiološki pregled nosnog sekreta, te na osnovu toga utvditi šta je uzrok hroničnog rhinitisa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs