Povratak

Kašalj i slinjenje/Infekcije gornjih disajnih puteva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačku straru 10 godina i u poslednje vreme često kašlje i slini. Vodila sam je kod veterinara, on mi je rekao da nije ništa strašno i dao mi je tablete Enroxil Flavour, i rekao da joj dajem 4 dana po jednu tabletu dnevno i da će to proći. Međutim, bilo joj je bolje ali vrlo malo i to je vrlo kratko trajalo. Nakon oprilike tri dana, ona je ponovo počela da kašlje a zatim i da slini. Nemam kod kog drugog veterinara da odem a plašim se za nju jer je malo starija... Pomozite mi molim vas. Hvala unapred, Pozdrav Kristina


O: Kijanje, iscedak iz očiju, promukli glas i pojačano slinjenje kod mačaka spadaju u najčešće simptome infekcije gornjih disajnih puteva.


Uzroci ovih infekcija su obično mačji herpesvirus (mačji rinotraheitis) i kalicivirus, a zatim slede klamidije, mikoplazme, reovirusi te bakterija Bordetella bronchiseptica i neke vrste pasterela.

Mačke se obično zaraze u kontaktu s drugim mačkama ili putem kontaminiranih predmeta.

Sami simptomi bolesti zavise od vrsti virusa ili bakterije, starosti životinje kao i njenog imunološkom sistema. Najčešće se javljaju kijanje, iscedak iz nosa i očiju, pojačano slinjenje, povišena telesna temperatura, gubitak apetita, depresija te ponekad upala pluća. Bolest može trajati od jednog pa i do četiri nedelje.

Dijagnostikuje se na temelju anamneze (da li je mačka vakcinisana, dolazi li u kontakt s drugim mačkama itd.), kliničkih znakova i laboratorijskih nalaza (nalazi krvi, izolacija virusa, dokaz antitela...)

Potrebno je da maci osigurate mirnu i toplu prostoriju i davati visoko kvalitetnu hranu i osigurati da ima stalno svežu vodu. Budući da im je osećaj mirisa smanjen, mačke obično odbijaju hranu pa ih je ponekad potrebno hraniti "na silu", pomoću šprica. Za tu namjenu preporučam konzervice a/d (Hill's), Recovery (Royal Canin), Convalescence (Purina Pro Plan) ili High Calorie (Eukanuba) koje možete nabaviti u apotekama Pet centra.

Radi sprečavanja sekundarne bakterijske infekcije obično se primjenjuju antibiotici, a za sprečavanje dehidracije i nadoknadu tečnosti ponekad je potrebno mačku priključiti na infuziju. Takođe, svakako preporučujem neki od vitaminsko – mineralnih preparata za mačke (Calo – Pet pasta ili Feli Immun tablete) koji će pomoći i ubrzati proces ozdravljenja.

U svakom slučaju, potrebno je da se pridržavate saveta veterinara koji je macu pregledao i koji će u propisati najbolju metodu lečenja i savetovati Vas o daljoj nezi.

Inače, za prevenciju bolesti gornjih disajnih puteva preporučuje se da se vakcinacija mačke kombinuje sa vakcinom protiv virusnog rinotraheitisa, kalicivirusa i panleukopenije.


O infekciji disajnih puteva kod mačke možete u prethodnim odgovorima koleginica Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., “Bolesti disajnih puteva i virusne bolesti mačaka” i Ane Jovanović, dr. vet. med. “Virusne bolesti disajnih puteva kod mačaka”.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs