aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd


P: Imam mačka starog godinu i po dana. Pre mesec dana stigla nam je i beba. Zanima me koliko može mačka škoditi bebi? I u poslednje vreme mačak se češka iza vrata. Suprug je primetio pre izvesnog vremena buvu na njoj, četako je i sada ne vidi na njoj buve. Ali ja se brinem da se ne namnože i u stanu. I kako da ih primetim? Da li se one šire dalje i napadaju i ljude? Pozdrav, Jelena

O: Drugarstvo između bebe i mace će se svakako desiti, kad tad, hteli vi to ili ne. Prirodna je težnja deteta da upoznaje svet oko sebe, a maca će na to takođe reagovati.  


Za macu  beba i nije toliko interesantna i u ovom uzrastu kada ne dolazi do direktnog kontakta nema straha od neželjenih posledica. Tokom vremena i odrastanja deteta trebalo bi da nadzirete njihov odnos kako ne bi došlo do povređivanja.

Od zdrave životinje koja je redovno vakcinisana, dehelmintisana, koji se drži u odličnim higijenskim uslovima (održavate higijenu krzna, šapa, predela oko anusa i genitalija), ne preti opasnost po zdravlje deteta, jedino ukoliko je dete alergično na dlaku kućnih ljubimaca ili druge alergene koji imaju veze sa životinjama.

Dlaka mace sama po sebi (mehanički) ne predstavlja pretnju po zdravstveno stanje čoveka, ali ona na sebi može nositi parazite i patogene mikroorganizme. Iz tog razloga je bitno da redovno kontrolišete zdravstveno stanje Vaše mace, što znači da ga odmah vodite kod veterinara ako primetite promene zdravstvenog stanja, kao i da ga redovno vakcinišete i dehelmintišete.


Opasnost koju nosi druženje sa macom vreba iz dečije nespretnosti u igri i ophođenju, pa maca može usled odbrane, refleksno odreagovati  grebanjem ili čak i ugrizom.


Zato je bitno da dete od prvog dana učite na koji način treba da se ophodi prema maci, a isto tako da nikada ne ostavljate dete i macu bez nadzora.


Mačja buva polaže jaja na mačku, koja su bele boje i veličine 0,5 mm. Jaja nisu lepljiva i padaju na tlo, tepih, prostirke gde mačke borave i spavaju.


Ektoparazite (buve, krpelji) kod maca  možete suzbijati Frontline sprejem. Frontline sprej sadrži fipronil koji ima insekticidno i akaricidno delovanje. Preparat deluje na buve Ctenocephalides spp. i krpelje Rhipicephalus spp., uključujući Ixodes ricinus.
 
Sprej se nanosi na životinju s udaljenosti od 10-20 centimetara, poprska se cela životinja u smeru suprotnom od rasta dlake razmičući krzno, sve dok se životinja dobro ne umokri. Pri upotrebi treba koristiti zaštitne rukavice i sprečiti kontakt spreja s očima životinje. Nakon jednokratne aplikacije, preparat uništava krpelje tokom mesec dana, a buve tokom dva meseca. Životinju treba izbegavati kvasiti dva dana pre i nakon upotrebe spreja (uključuje i dodir s npr. mokrom travom). Nakon tog vremena kupanje ne umanjuje antiparazitski učinak.


Naime, i sam proizvođač navodi da se s preparatom Frontline Spray smeju tretirati štenad i mačići stariji od 2 dana.


U periodu dok je Vaš ljubimac još poprilično mlad, poželjno bi bilo izbegavati upotrebu ampula i ogrlica, a ampule možete početi da koristite tek nakon 2-3 meseca života, odnosno, ogrlice tek nakon 5-6 meseci života.


Pored Frontline ampula, za borbu protiv buva možete koristiti i ampule Advantage Cat, Fyprist… Sve ove proizvode možete pronaći u okviru ponude Pet centra.

OZNAKE: