Povratak

Dugotrajan kašalj, infestacija crevnim parazitima i mogućnost besnila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 


P: Moja mačka je stalno gladna i mršava, i pored toga ima napade kašljanja. Kada počne da kašlje, dugo se muči. Kao da se guši, a glavu priljubi betonu u ravni sa telom. Pa sam je odvela kod veterinara. Rekli su mi da je, zbog prenamnoženih buva, dobila i prenamnožene gliste u stomaku (ne znam tačno gde), što je izazvalo i simptome prehlade. Redovno je čišćena od glista, i vakcinisana je protiv zaraznih bolesti i besnila početkom 2014. Dali su joj tog dana još jednu tabletu, i rekli su da je donosim na svakih 15 dana za tu tabletu i da je napraškam protiv buva. Kada sam se vratila, napraškala sam je, i posle 5-6 dana opet, međutim, pošto moja komšinica takođe ima iskustva sa životinjama, ona joj je dala opet tabletu (otprilike 3-4 dana nakon što su joj veterinari dali), i dalje je mršava i non stop jede (prošlo je 7 dana). Sem toga, javio se još jedan problem. Izgleda kao da opet ima besnilo, sva je rasejana (naročito noću), beži od mene, ponekad kao da se sledi i ne pomera se dok joj ja ne priđem, često menja odluke - npr. mjaukala je ispred lokala tražeći da je pustim unutra. Dok sam uzela ključ, ona je otrčala na drugi kraj dvorišta, pa je opet dotrčala do vrata. Kada sam krenula da joj otključam, ona je pobegla glavom bez obzira u nepoznatom pravcu.

Da joj neki mačor nije preneo besnilo? Stvarno se brinem za nju, veterinari su mi rekli da neće živeti dugo zbog čestog stresiranja (često je vodim kod veterinara), pa sam razmišljala o tome da je dam nekome ko živi u kući (za njeno dobro). Ona je stara godinu i nekoliko meseci, sve to vreme je živela napolju, da li će se onda privići načinu života u kući i da li će joj to omogućiti bolji život? Ovde, u mom naselju, česta su trovanja mačke (tj. miševa), i tako se jednom otrovala, ali hvala bogu, nije se otrovala mnogo, pa je preživela. Pa, zanima me vaše mišljenje, dakle, da li će moja mačka biti srećnija u kući, (BEZBEDNIJA), da li je moguće da ima besnilo i da li je loše što joj je moja komšinica dala još jednu tabletu? Da li da je držim u lokalu tokom zime ili da joj napravim kvalitetniju kućicu, od dreveta, u dvorištu?  Duboko zahvalna na vašim odgovorima, Dunja

O: Simptomi koje opisujete mogu ukazivati i na druga oboljenja koja se diferencijalno dijagnostički moraju isključiti, kako bi se stanje Vaše mace opisalo kao invazija endo i ektoparazitima.


Svakako da je tretman protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita neophodno sprovoditi tokom cele godine.
Umesto zaprašivanja, protiv buva bih Vam savetovala da koristite spot one ampule, sprejeve ili ogrlice. Na taj način u velikoj meri sprečavate ujed parazita i samim tim štetno delovanje na organizam.


Što se tiče tretmana unutrašnjih parazita, on se sprovodi dvokratno u razmaku od dve nedelje onda kada se sumnja da mačka ima parazite, kao što je u slučaju Vaše mace. Tableta koju ste ponovili pre isteka dve nedelje po pravilu ne bi trebalo da ima ikakvo štetno delovanje.


Narednu kontrolu nemojte propustiti, jer je vrlo bitno da se antiparazitik ponovo aplikuje po isteku dve nedelje.


Savetovala bih Vam da prilikom naredne posete veterinaru, u dogovoru sa Vašim veterinarom sprovedete dalje specijalističke preglede koje će dati više informacija o zdravstvenom stanju Vaše mace. Laboratorijske analize krvi i urina mogu pružiti više informacija.


S obzirom da Vaša maca pokazuje nervne simptome, savetovala bih Vam da je radi njene sigurnosti, a i boljeg nadzora svakako smestite u kuću.


Besnilo je zarazna virusna bolest životinja i ljudi. Spada u red najopasnijih zoonoza (zajednička je ljudima i životinjama), jer je smrtonosna. Uzročnik bolesti je virus iz grupe Rabdo virusa, koji gledan pod svetlosnim mikroskopom ima oblik metka. Neurotropan je, što znači da mu je nervno tkivo ciljno. Bolest je raširena u svim zemljama sveta, a jedino do sada nije registrovano u Australiji, Kipru i Novom Zelandu. Virus se razmnožava u nervnom tkivu, a sa jedinke na jedinku se prenosi ugrizom.


S obzirom da je Vaša maca uredno vakcinisana i da se besnilo kao infektivna bolest prenosi isključivo ujedom besne životinje, nije neophodno da menjate mesto boravka vaše mačke.


Za postavljanje sigurne dijagnoze koristi se serološka pretraga besnila primenom imunofluorescentnog testa. Pošto je ova bolest neizlečiva, a i jako opasna zoonoza i predstavlja veliki problem, pa je i zakonski regulisana u smislu propisivanja mera za sprečavanje  pojave bolesti, suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti.


 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs