Povratak

Naskakavanje istopolnih mačaka u teranju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam 2 mace u kući, ženke su u pitanju. Držim ih samo u kući. Trenutno su obe u teranju i uhvatila sam stariju mačku kako naskače na drugu. Simuliraju parenje. Dok se 'pare', obe mjauču, starija grize mlađu za vrat i pomeraju nogice ritmično. Nisu to nikada radile, a sada su prvi put u teranju u isto vreme. Nameštaju se jedna drugoj. Mlađa mačka je drugi put u teranju i više se namešta starijoj, pa ova naskače na nju. Da li je to normalno? Molim Vas da mi odgovorite. Nisam ovo nikada videla. Kistina


O: Pojava koju ste opisali je normalna i često viđena u životinjskom svetu. Ovakvo ponašanje mačaka uslovljeno je hormonskim delovanjem i instiktivnom željom za parenjem.
 
Jedini načini za suzbijete ovakvog ponašanja je sterilizacija mačaka.


Sterilizacija mačaka može biti hormonska i hirurška.

Hormonska sterilizacija se vrši davanjem hormonskih preparata čiji je cilj supresija estrusa odnosno odlaganje polnog žara. Davanjem hormonskih preparata potiskujemo hormon estrogen i samim tim i efekte koje taj hormon izaziva.

Nedostaci ove metode su mešanje u hormonski status životinje što može imati za posledicu upalne i/ili neoplastične promene na reproduktivnim organima i što je ova metoda privremenog karaktera.


Hirurška metoda je trajna i nepovratna. Ona podrazumeva hirurško otklanjanje jajnika ovarioktomia ili jajnika i materice ovariohisteroktomia.


Kao i svaka hirurška intervencija koja se izvodi u totalnoj anesteziji tako i ovariohisteroktomia zahteva pripremu pacijenta. Pacijent ne sme da jede 18-24 sata i da pije vodu 12 sati pre operacije. Postoperacioni period traje sedam do deset dana i pored medikamentozne, zahteva određenu negu i brigu i od strane vlasnika.


Savetujem Vam da posetite veterinara, kako bi nakon pregleda Vaše mace procenio šta je od navedenog najbolje za njih u ovom trenutku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs