Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre 12 dana, nažalost, mom mačoru je amputiran ceo rep. On ima 6 god. i živi, do sad uglavnom, a od sad verovatno za stalno u stanu, tj. ne izlazi napolje. Operacija je protekla ok, međutim, imam muku sad sa postoperativnim periodom. Naime, zavlači se u orman ili transporter i neće da izađe, do te mere, da sam se uplašila što 3 dana nije išao u wc, pa sam ga vodila vetu da mu da nešto za opuštanje mišića. Hranu i vodu mu prinosim, pa se verovatno malo i razmazio. Kad ga izbacim iz korpe, ide u wc i sad, u suštini funkcioniše normalno, osim, kao što rekoh, neće da izađe, a noćas je izašao i to je bilo jako bučno, bolno, zavijao je, frktao, siktao. Pretpotavljam da je u pitanju fantomska bol, a ono što mene interesuje je koliko to može dugo da traje, kao i kako da mu olakšam taj period i da li treba da ga forsiram da izlazi napolje ili da ga pustim da u miru i tišini vida svoje rane? Hvala puno u svakom slučaju, pozdrav, Tanja
                                                                                                                   
O: Amputacija repa je operativni zahvat kojim se odstranjuje deo repa ili ceo rep sa svim anatomskim strukturama (repni deo  sa pripadajućim mišićima, ligamentima i hrskavice).

Ovaj operativni zahvat se izvodi kada za njega postoje određeni razlozi, kao što su teške povrede tkiva, teške infekcije ili teški prelomi repnog dela karlice,...

Kao i kod svih drugih operativnih zahvata, po operaciji bi se trebalo pridržavati određenih pravila kako bi se ljubimcu olakšao oporavak te omogućili svi potrebni uslovi za što bolje i brže zarastanje  rane.

Za zaštitu rane preporučuje se tzv. elizabetin okovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom najviše podseća na satelitsku antenu. Ovi okovratnici sprečavaju lizanje rane. Rana se može zaštititi kompresom učvršćenom mrežicom preko zadnjeg dela tela. Apliciranje raznih antibiotskih praškova nije preporučljivo jer ukoliko rana malo secernira, slepiti će se sa praškom i napraviti krastu koja ometa zaraštavanje tkiva.
 
U principu nema većih problema posle operacije ukoliko se slede saveti veterinara. Operisana životinja ne sme se ostavljati bez nadzora, ne sme ležati na prljavoj podlozi i ne smete dozvoliti da liže ranu.

Izbor najprikladnijeg analgetika za mačke zavisi od ličnog iskustva veterinara, potrebnog nivoa analgezije (postupak smanjenja ili isključenja boli), potrebno vreme analgezije, način administracije (zavisno od mogućnostima i dostupnosti preparata),...

O svim preparatima, kao i o načinu njihovog doziranja, potrebno je da se obratite svom veterinaru koji će odrediti najprikladniju terapiju i na takav način umanjiti bol ljubimca.

Takođe,  potrebno je da su vlasnik i veterinar u kontaktu nekoliko dana posle zahvata kako bi veterinar mogao proceniti da li sve ide kako treba ili je potrebna određena intervencija.

U principu rane zarastaju ukoliko ide sve kako treba unutar 10tak dana. Obezbedite  ljubimcu adekvatan, čist smeštaj i povedite računa o higijeni rane u toku nekoliko narednih dana, a za svaki savet se obratite Vašem veterinaru, koji je upućen u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: