Povratak

Progutano strano telo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, treba mi Vaše mišljenje i bio bih Vam jako zahvalan. Stvar je u tome što mi je maca progutala omot od salame, a nije ga još izbacila. Već par dana ništa ne jede i ne znam kako da joj pomognem da to izbaci. Vesela je i prede, mazi se, ali ništa ne jede. S poštovanjem,  Aleksandar Trajković.


O:
Mačići su naročito znatiželjni i vole igru pa se slučajevi prisutnog stranog tela u sistemu za varenje najčešće uočavaju u dobi od oko 6 meseci. Veoma često to se događa za vreme igre a posledice su različite zavisno od toga gde se strano telo zaustavilo (ili zabolo) i kakav je je oblik samog progutanog predmeta.

Takođe, od toga zavisi i da li će simptomi nastupiti brzo ili će se smetnje javljati kasnije i eventualno kroz duži period ali smanjenim intenzitetom. Najopasnije su opstrukcije prvenstveno disajnog sistema ali i probavnog i u takvim slučajevima važne su pravovremene intervencije. Ukoliko se strano telo nalazi u nižim delovima sistema za varenje, hirurški zahvat je nužan.

Progutano strano telo mačićima može znatno narušiti zdravstveni status. Progutani strani predmeti mogu najpre zaostati u želucu ili crevima i uzrokovati obstrukcije dok kod linearnih predmeta (kao što je to konac ili bilo kakv tip uzice, vezice ili sl.) problem nastaje već unutar same usne šupljine omotavanjem oko jezika. Iako neki manji strani predmeti mogu nesmetano propasirati kroz probavni sistem bez prouzrokovanja zdravstvenih problema, veći predmeti, dovode do ozbiljnih gastrointestinalnih komplikacija

Kod mačaka koje progutaju strano telo najpre se uočavaju znakovi od strane sistema za varenje: odbijanje hrane, povraćanje, prekomerno slinjenje i abnormalnosti stolice pa u tim slučajevima treba hitno potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Procenu stanja može izvršiti veterinar nakon temeljnog pregleda koji uključuje i rendgentsku pretragu, a prema nalazu se procenjuje najdelotvornija terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs