aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, znam da je moguće da se čovek, ukoliko proguta mačju dlaku ne moze zaraziti, ali može ukoliko mačka ima nekog parazita. E sada, znam da je moguće da se zarazi covek, ali je moje pitanje sledeće: ukoliko dođe do eventualne zaraze coveka, da li će covek dobiti simptome i onda humani lekar po simptomima da sazna šta je u pitanju i onda terapijom to da se reši, ili su paraziti opasni i čovek može da umre od njih? Dakle, ukoliko dođe do zaraze kod čoveka, da li se čovek samo leči, ili umire? Znam da je možda glupo pitanje, ali sam u bezizlaznoj situaciji, jer moji roditelji čuvaju dve mačke koje nisu nikada vakcinisane. Pozdrav, Nikola


O: U ljudski organizam preko dlake psa ili mačke mogu se uneti jaja crevnih parazita i napraviti zdravstveni problem.  


Redovno čišćenje od glista (dehelmintizacija) pasa i mačaka je preduslov dobre zdravstvene zaštite ljudi i mera koja je obavezna i preporučljiva.

Ehinokokoza je jedna od mogućih zoonoza.

Ona se može izlečiti ali i iskomplikovati tako da svaka promena zdravstvenog stanja vlasnika životinje ili Vaših ukućana koji su u kontaktu sa njima mora se prijaviti izabranom lekaru u najkraćem mogućem roku, sa naznakom u anamnezi, koju dajete lekaru, da ste bili u kontaktu sa životinjom.


Kultura stanovništva ima veliki značaj za širenje ove zoonoze. Pse treba kontrolisati i redovno dehelmintisati, a posebnu važnost u seoskim sredinama ima neškodljivo uklanjanje infektivnog materijala pri klanju stoke u sopstvenoj režiji.


Što se gradskih sredina tiče, mogućnost širenja ove parazitoze je manja s obzirom da se danas psi hrane gotovom komercijalnom hranom, redovno podvrgavaju veterinarskom pregledu i redovno dehelmintišu. Druga važna mera u profilaksi ehinokokoze je da se konfiskati klaničnih industrija neškodljivo uklanjaju i uništavaju i ne koriste u ishrani pasa, posebno onih koji nemaju vlasnike, jer je tada nemoguće držati pod kontrolom širenje infekcije.


Redovna higijena, zdravstveno prosvećivanje stanovništva, briga o psima koji nemaju vlasnike, veterinarske kontrole i dehelmintizacija pasa daje veliki doprinos iskorenjivanju ove parazitoze.

OZNAKE: