Povratak

Neprirodan apetit mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, primetila sam da moja mačka u poslednje vreme grize zid i kartonske kutije. Hranim je granulama i hranom iz kesica za mačke, a dobija i meso, ribu itd... Da li mi možete objasniti zašto to radi? Da li joj nedostaje nešto u ishrani ili možda postoji neki drugi razlog? Hvala! Danijela


O: Pojava izmenjenog apetita kod mačaka može da bude posledica nekog deficita u hranljivim materijama bilo da ih maca ne unosi hranom u dovoljnoj meri, ili da je poremećena njihova resorpcija iz digestivnog trakta usled različitih bolesti zeluca i creva, prisustva crevnih parazita, različitih sistemskih bolesti itd.

Takođe, nepripodan apetit se može javiti kao posledica nekog psihičkog poremećaja, a najčešće kao posledica dosade kod mačke, pri čemu ovde treba isključiti grickanje predmeta kada ih mačka koristi kao svoje igračke.

Ono što Vi možete da uradite jeste da mačku hranite kvalitetnom hranom, prvenstveno superpremium hranom koja sadrži veliki procenat mesa i po svom sastavu predstavlja kompletnu i izbalansiranu hranu, dovoljnu da podmiri dnevne potrebe mačke. Potrebno je redovno vršiti dehelmintizaciju mačke 3 do 4 puta godišnje.

Posvetite Vašoj mački dovoljno pažnje, obezbedite joj interesantne igračke, grebalice i druge stvari kojima će se mačka zabaviti. Ukoliko bude potrebno zidove i ostala mesta na koja ne želite da mačka prilazi možete naprskati repelentnim sprejevima, a na grebalicu je privući atraktantima koje možete pronaći u obliku kapi ili mačje trave.


Naravno ukoliko bude potrebno u vezi zdravstvenog stanja mačke možete se posavetovati sa Vašim veterinarom koji će uraditi klinički pregled i po potrebi druge potrebne analize.


U Pet centar prodavnicama možete pronaći sve potrebne kvalitetne hrane, dodatke ishrani, antiparazitike, opremu i igračke za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs