ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Čula sam za bolest mačje ogrebotine. Koliko je česta? I koje mačke je prenose sve ili zaražene? Pošto imam mačku i ogrebotine od nje. Pozdrav, Milica


O: Bolest mačje ogrebotine je najčešće benigno oboljenje izazavano intracelularnom bakterijom Bartonella henselae. Učestalost ovog oboljenja kod ljudi, sudeći po literaturi, nije česta. Stručnjaci veruju da preko 40% mačaka nekad u toku života budu inficirane Bartonelom.


Najčešći nosioci bakterije su mačići. Oni su rezervoar infekcije, a buve su vektori prenošenja. Navedeni uzročnik se može naći u izmetu buva, pa Vam savetujem da radi preventive, redovno primenjujete zaštitu od buva na Vaše mače i da je redovno četkate.


Nažalost, ne možete znati koja je mačka zaražena, a koja ne.

Teorijski, kod mačaka koje su ceo svoj život provele u stanu, koje se drže u dobrim zoohigijenskim uslovima, uz obaveznu aplikaciju antiparazitskih preparata, procenat zaraženosti treba da je vrlo nizak. Kao mera preventive, savetuje se da se izbegava kontakt sa nepoznatim mačkama, lutalicama, kod kojih je rizik od prenošenja Bartonele na ljude visok.

Oboljenje se najčešće ispoljava kod dece, jedne do dve nedelje nakon ujeda ili stvaranja ogrebotine.

Oboljejne može imati klasičan i atipičan oblik.

Kod klasičnog oblika bolesti mačje ogrebotine, dolazi do povećanja limfnih čvorova i javljanja papula na mestu inicijalne povrede. Temperatura se može javiti, ali nije obavezan simptom. Mnogi pacijenti se žale na glavobolje, bolove u kičmi i u stomaku. Oboljenje spontano prođe, a limfadenopatija kao simptom može ostati i do mesec dana. Kod imunokompromitovanih pacijenata mogu se javiti ozbiljniji simptomi.


Atipičan oblik oboljenja može da se javi u nekoliko različitih formi, zavisno od sistema organa koji je zahvaćen patološkim procesom. Tako postoji okulogranulomatozni sindrom koji se karakteriše granulomatoznim konjunktivitisom uz oticanje limfnih čvorova  u blizini uha, optički neuritis, bacilarna angiomatoza, akutna encefalopatiija.

 

OZNAKE: