Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jednu, za mene nepoznatu situaciju, pa bih Vas molila da mi odgovorite kad budete bili u prilici. Imam tri mace (mačora od godinu i tri meseca, macu od šest, i macu od pet meseci). Jutros sam mačora vodila na kastriranje, i oporavak za sada teče onako kako su mi veterinari i objasnili, ali reakcija starije mace na njega, odjednom je postala oštra. Prvi susret je protekao uz frktanje i "režanje", dok je mlađa ista kao i pre njegove "promene", pa sam ga zbog toga odvojila u drugu sobu. Uz njega sam non-stop, pazim ga, postupam po savetima. Moje pitanje Vama jeste, da li će se ta netrpeljivost nastaviti, i koji je razlog tome? Hvala unapred!!! :) Dajana


O: Mace su veoma senzibilna bića koja osećaju i najmanju promenu.


Mačor je bio izložen stresu, možda je još uvek bio pod dejstvom anestetika, a takođe ima i ranu koja ima određeni miris.

Starija maca je sve to osetila i verovatno je zbog toga odreagovala frktanjem i negodovanjem.

Verujem da će se njeno ponašanje vratiti na staro posle određenog vremena. Do tada je možda i bolje da ga držite izdvojenog od maca, jer ne bilo dobro da mu one ližu ranu, a takođe, treba i njega da sprečite da to čini stavljanjem viktorijanske kragne.

OZNAKE: