Povratak

Pospanost i smirenost mačora izazvano klimatskim prilikama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imamo mačora koji ima 2 godine i veoma je aktivan, međutim ovih 2 dana od kada je počelo da duva stalno je u kući i izlazio je samo 1 dnevno na 15-20 min pre podne. Jede malo manje nego obično, ne ljuti se kada ga mazimo, češljamo, čak sam i prilikom maženja stiskala malo stomak, noge da vidim da nema neku povredu ili da ga boli nešto (ne reaguje negativno), čak danas nije ni išao vani ni zbog nužde. Spava sve vreme, usporeno se penje i silazi niz stepenice. Da li postoji mogućnost da mu je jednostavno loše zbog košave i vetra ili je ipak nešto drugo u pitanju ? Hvala unapred, U iscekivanju brzog saveta vas pozdravljam. Sanja


O: Navedeno ponašanje je vrlo verotano uslovljeno nepovoljnim vremenskim uslovima.


Vetar, sem što zvukom i direktnim fizičkim dejstvom plaši mačke, on razređuje mirise polno zrelih ženki u teranju, te mačori nisu stimulisani i ne lutaju toliko koliko to rade inače.

Konstantno lutanje ih dosta iscrpljuje, te svaki momenat kada su kući koriste za odmor i ishranu.

Takođe, ponašanje Vašeg mačora može biti fiziološko, ali bih Vas svakako savetovala da ga budno pratite i ukoliko dođe do poremećaja opšteg stanja, odvedete mačka kod veterianra.


Njegova nezainteresovanost za spoljašnju sredinu iskoristite tako što ćete mu davati kvalitetniju hranu i eventualno vitamine. Pustite ga da odmara i nadgledajte stanje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs