Povratak

Posvetlelo krzno kod crne mačke /Depigmentacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam pitanje u vezi sa promenom boje krzna mačke. Maca je skroz crna i ima 11 godina, ali za kratak vremenski period (od početka proleća pa do sad) joj je krzno posvetlelo i postalo braon. Ne u potpunosti, glava i rep su joj i dalje crni, ali veći deo tela je sada braon. Dlaka joj je na tim mestima malo mekša ali i dalje sjajna, doduše ne toliko kao ranije. Da li je to možda samo zbog starosti ili postoji mogućnost nedostatka nekog vitamina? Nisam primetila nikakve druge simptome. Pozdrav, Ivana


O: Boja dlake kod mačaka zavisi od rasnih i individualnih osobina, a kasnije u toku života se menja u različite nijanse u zavisnosti od ishrane (različiti pigmenti hrane), kao i od perioda linjanja, odnosno gubitad dlake menja nijansu osnovne boje mačke.

Ovo se posebno uočava kod crnih mačaka kada one postaju crvenkaste.

Ponekad naši ljubimci pod uticajem stresa reaguju tako što gube dlaku u velikim količinama, a kod dugotrajnog delovanja stresa (loše držanje, loša hrana, automobilska nezgoda, i sl.) može doći i do toga da dlaka izgubi svoju boju i intenzitet i da "posedi" u kratkom periodu.

Sivkasta boja krzna može nastati kao posledica gubljenja pigmenta. Zdravstveni problemi vezani za funkciju gušterače, jetre i tankih creva, prisustvo crevnih parazita mogu takođe dovesti do problema s kožnom pigmentacijom zbog smanjene ili nikakve apsorpcije hranljivih materija iz hrane. Takođe, ovde bi trebalo spomenuti i  nasledne greške ( genetika) u ispoljavanju određenih osobina pa tako i boje dlake.

Savetujem  da Vašu mačku hranite kvalitetnim superpremijum hranama jer je ona optimalna za potrebe organizma, a u određenim situacijama kada postoji pad otpornosti ili pojačano linjanje u ishranu možete uklučiti i dodatke kao što je brašno morskih algi od Canine. Ovaj preparat poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i šapa, vraćaju sjaj i čvrstoću dlake (pomaže organizmu i dlaci da što bolje ispolje boju dlaku koja je genetski određena).


Takođe se u ishranu mogu uključiti i nezasićene kiseline u obliku Viacutan kapsula ili Canininih Dermcaps. Preparate treba uzimati duži vremenski period minimum četiri nedelje, kako bi se video efekat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs