Povratak

Sredstva za smirenje mačke tokom putovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, treba na put do Grčke da putujemo sa mačkama ali teško podnose put. Šta da im damo protiv stresa i da lakše podnesu put? Hvala na odgovoru. Pozdrav, Jaca

O: U apotekama Pet-Centra možete naći isključivo tablete za smirenje životinja na prirodnoj osnovi. U zavisnosti od proizvoda doziranje je različito.

CalmVet tablete (VetExpert) su na bazi valerijane, kamilice i triptofana. Koristi se kao dodatak ishrani kod pasa i mačaka za smanjenje stresa i anksioznosti prouzrokovanih putovanjem, jakim zvucima (pucanj, grmljavina), dolaskom u novo okruženje, kod nervoznih životinja. Doza za mačke 1 kapsula dnevno.


Relaxing Herbal tablete (DiaCalm) sadrže valerijanu, laktozu, hmelj, đumbir, dikalcijumfosfat, soli masnih kiselina, koloidni silicijum, L-triptofan, hidroksipropil metilcelulozu, mikrokristalnu celulozu, stearinsku kiselinu.

Ova mešavina biljaka pomaže u oslobađanju od stresa: putovanje, izložbe, novo okruženje, pansionski smeštaj, grmljavina… Doza za mačke je 1 tableta dnevno.
 
Zylkene kapsule 75mg (Vetoquinol) sadrži prirodni bioaktivni peptid alfa-S1 tryptic kazein. Doza za mačke je 1 kapsula na dan. Kapsule se daju u usta cele ili se prah koji kapsula sadrži može pomešati sa hranom jedan do dva dana pre očekivanog stresnog događaja.

Takođe, Postoji medicinska hrana Calm za mace od Royal Canin-a, a o tome sam pisala u odgovoru pod naslovom “Sredstva za smirenje mace – Calm hrana”.

Svi navedeni preparati se mogu kupiti bez veterinarskog recepta.

Savete o što ugodnijem putovanju s mačkom možete pročitati u sledećem odgovoru koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., “Putovanje s macom”.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs