Povratak

Pozitivne i negativne strane preparata Ivermektin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Čula sam od više viterinara da se mačkama ne daju inekcije protiv parazita jer imaju osetljivu jetru i mogu čak da ih ubiju. Međutim, veterinar je komšijskom mačetu dao takvu inekciju. Ko je u pravu ?
Mira


O: S obzirom da niste napisali o kojem se tačno preparatu radi, predpostavljam da mislite na injekcioni preparat Ivermectin koji se korsti kod životinja protiv endo i ektoparazita. Ivermectin se kod mačaka koristi u određenim stanjima kada postiji indikacija za to. Kao i svaki lek koji se koristi u humanoj i veterinarskoj medicini i ovaj preparat izaziva sporedne efekte u organizmu. Svi lekovi se manje ili više metabolišu u jetri i potencijalno mogu izazvati njena oštećenja. Zbog toga je uvek lek izbora onaj koji efikasno deluje na uzročnika, ali je istovremeno i najbezbedniji za životinju. Ivermectin delotvorno eliminiše sve crevne parazite, kao i buve i krpelje, ali danas postoje preparati protiv endo i ektoparazita koji su daleko bezbedniji za životinju. Naravno, postoje i situacije, kada je Ivermectin lek izbora. 

Protiv crevnih parazita kod mačaka danas se koriste preparati u obliku tableta kao što je Drontal Cat, u obliku paste (Vitaminth pasta) ili najnovija formulacija spot on preparata koji se stavljaju na kožu vrata (Profender ampule). Protiv buva i krpelja takođe postoje spot on preparati (Advantage, Frontline cat, Fyprist cat ) ili ogrlice kao što je Foresto.

Aktuelnu ponudu  preparata za zaštitu mačaka od spoljašnjih parazita, možete pogledati na našem sajtu, u kategoriji "Suzbijanje buva, krpelja i komaraca".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs