Povratak

Spoljašnja iritacija kože mace (češanje i kraste) uzrokovana prašinom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Usledilo mi je renoviranje kuće, obijanje, gipsane ploče. Uglavnom gomila prašine i prljavštine. Imam mače koje je staro oko 3-4 meseca, a zbog nemogućnosti prenošenja negde drugde maca je morala tu da boravi. Najzad je sve to završeno ali maca je počela toliko da se češe da se stvaraju kraste, najviše u predelu njuške. Da li imate možda neki savet šta da radim ? Unapred zahvalan, Nemanja


O: S obzirom da se radi o kožnom oboljenju, neophodno je da se obavi detaljan klinički pregled i dermatološki pregled mace uz uzimanje skarifikata i brisa kože ukoliko je potrebno.

Kožna oboljenja mogu biti izazvana različitim uzrocima. Uzroci mogu biti spoljašnji ili unutrašnji (dermatološki problemi kao posledica postojećeg sistemskog oboljenja).

U spoljašnje faktore spadaju fizički ili hemijski iritanti, alergeni, trauma, bakterijski, gljivični, parazitski, virusni.

Unutrašnji faktori su najčešće hormonske prirode (hipotireoidizam), ali može biti i posledica sistemskog oboljenja, autoimunih bolesti kao i naslednog faktora.

Dejstvom negativnih činilaca dolazi do zapaljenja kože (dermatitis). Dermatitis se manifestuje svrabom, lizanjem promenjenog mesta na koži, pojavom eritema, alopecije, neprijatnog mirisa i hiperpigmentacije. Promene na koži mogu biti lokalizovane ili generalizovane.


Tek nakon dobijenih rezultata se može postaviti dijagnoza i prepisati adekvatna terapija.


Kod mačaka se u predelu vrata, glave i leđa najčešće javljaju kraste vezane za alergiju na ujed buve.
Dermatološke manifestacije nastaju kao posledica dejstva alergena iz pljuvačke buve. U početku se na koži zapaze papule, koje se vremenom pretvore u kraste.


Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. Životinje koje nisu hipersenzibilne pokazuju tek diskretnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod hipersenzitivnih, reakcija može biti veoma burna. U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvčku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze  proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema.


Alergije se manifestuju intenzivnim svrabom, koji tera životinju da konstantno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje, kao i konstantan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom.


S obzirom na Vašu situaciju, veoma je moguće da se radi o jakoj spoljašnjoj iritaciji kože uzrokovane velikom količinom prašine. Češući se maca pravi mikrolezije na koži koje predstavljaju ulazna vrata za bakterijske i gljivične infekcije, i time nastaje još veći svrab i iritacija.
 
Savetujem Vam da ranice na njušci očistite od prljavštine fiziološkim rastvorom i vaticom, a zatim možete da naprskate Dermacool sprej (Virbac). To je blaga formulacija koja deluje protiv zapaljenski, adstrigentno i umirujuće, omogućava privremeno olakšanje lokalizovanog svraba i zapaljenja.


Pored hrane, oporavak kože možete podstaći dodavanjem preparata koji su bogati vitaminima B grupe, esencijalnim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 nezasićenim masnim kiselnama (Viacutan Plus, Feli Derm, Biotin, Derm Caps, itd). Aktelanu ponudu suplemenata za zdrav status kože i dlake mačaka, pogledajte na našem sajtu u kategoriji "Dodaci prehrani". Preporučujem Vam da maca uvek bude pod zaštitom od buva (Frontline, Advantage - Bayer, Fypryst, Foresto ogrlica i sl.).


Ukoliko je svrab intenzivan kožu možete dodatno zaštiti ampulom Essential cat spot on, koja pomaže regeneraciju epiderma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs