Povratak

Zaštita i tretiranje mačića protiv buva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Maca se omacila tačno u četvrtak na petak  (i to petak 13) i imaju buve. Čula sam da tako mali mogu umreti ali kako da ih očistim od buva kada su malecki. Imali nešto što mogu da učinim za njih, inače imam i mačora i 2 psa. Jedan je mešavima pekinezera i čiuaue (mala šala) a drugi je crni vučjak. Mačići su kod mene u sobi u kutiji i puni su buva kako da im pomognem?!!! Hvala unapred i da ne spominjem koliko mi je hitno potreban odgovor! Aleksandra

O: Mačja buva polaže jaja na mačku, koja su bele boje i veličine 0,5 mm. Jaja nisu lepljiva i padaju na tlo, tepih, prostirke gde mačke borave i spavaju.


Ektoparazite (buve, krpelji) kod ovako mladih mačića možete suzbijati Frontline sprejem. Frontline sprej sadrži fipronil koji ima insekticidno i akaricidno delovanje. Preparat deluje na buve Ctenocephalides spp. i krpelje Rhipicephalus spp., uključujući Ixodes ricinus.

Sprej se nanosi na životinju s udaljenosti od 10-20 centimetara, poprska se cela životinja u smeru suprotnom od rasta dlake razmičući krzno, sve dok se životinja dobro ne umokri. Pri upotrebi treba koristiti zaštitne rukavice i sprečiti kontakt spreja s očima životinje. Nakon jednokratne aplikacije, preparat uništava krpelje tokom mesec dana, a buve tokom dva meseca. Životinju treba izbegavati mokriti dva dana pre i nakon upotrebe spreja (uključuje i dodir s npr. mokrom travom). Nakon tog vremena kupanje ne umanjuje antiparazitski učinak.

Naime, i sam proizvođač navodi da se s preparatom Frontline Spray smeju tretirati štenad i mačići stariji od 2 dana.

U periodu dok je Vaš ljubimac još poprilično mlad, poželjno bi bilo izbegavati upotrebu ampula i ogrlica.
Naime, sami proizvođači navode da se ampule mogu stavljati tek nakon 2-3 meseca života, odnosno, ogrlice tek nakon 5-6 meseci života.

Prostor gde ljubimac boravi potrebno je mehanički očistiti i dobro usisati usisavačem i tretirati insekticidom neškodljivim za kućne ljubimce (npr. Ektanon).