Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj pas haski slučajno šapom udario naše mače koje ima oko mesec ipo dana. Ono je palo na zemlju i počelo da se trese, kao da je imala epileptični napad, onda se smirila i na kratko je bila u nesvesti, međutim posle je malo došla sebi ali ne može da hoda, tj. hoda dva koraka pa padne i kada sedne sva se klima. Danas ceo dan spava, neće da jede, niti da pije vode, malo se bolje kreće pokušavali smo da li može da hoda, ali uglavnom samo traži mesto gde ce spavati. Da li će preživeti? Nisam ga vodila kod veterinara jer ne znam da li on uopšte može da pomogne? Molim vas odgovorite ne želim da ugine nevino stvorenje. Pozdrav, Nataša


O: Stanje koje ste opisali, ukazuje na ozbiljnu traumu glave. S obzirom da ste naveli da mače može da napravi nekoliko koraka, verovatno se ne radi o traumi kičmenog stuba, ali ni to ne možemo u potpunosti isključiti.

Traumu glave redovno prati smanjenje ili gubitak funkcija mozga koje su obično posledice potresa mozga, edema, kontuzije, razderotine, frakture, kompresije ili krvarenja.

U slučaju traume glave kod mačaka najpre bi trebalo obratiti pažnju na sledeće simptome: razlike u izgledu zenica, da li su udovi kruti ili mlitavi, neuobičajeni pokreti očiju, krvarenje iz nozdrva, krvarenje iz ušnog kanala, napadi, držanje glave na jednu stranu. Naravno, komplikacije stanja, osim uginuća, su i trajne posledice gubitka funkcija ekstremiteta (nemogućnost hodanja) ili bilo kojeg drugog organskog sistema.

Povrede glave zahtevaju detaljniju dijagnostiku. Ovo je neophodno za prepoznavanje povrede glave i utvrđivanje težine povrede. Kompletna anamneza i opšti klinički pregled najvažniji su delovi inicijalne dijagnoze povrede glave. Prema prvim nalazima, veterinar može sprovesti neurološki pregled. Veterinar bi trebao ustanovi zdravstveni status što uključuje procenu funkcija mozga i određivanja lokalizacije povrede. Kompletan neurološki pregled je ipak bolje uraditi kada je životinja u potpunosti budna jer je u većini slučajeva potrebno proceniti i da li su prisutne i teže povrede poput povreda kičmene moždine i unutrašnjeg krvarenja. Tek kada je mačka stabilna sprovodi se ostali kompletan klinički pregled kako bi se uočile i manje povrede koje direktno ne ugrožavaju život životinje. Dodatne pretrage koje bi bilo dobro uraditi su: neurološki i pregled , analiza krvi (naročito nivo hematokrita kako bi se isključila krvarenja), biohemija krvi.


Kontinuirani neurološki pregledi neophodni su u procenjivanju progresije stanja i prognoze i ocene terapije. Takođe, preporučljivo je uraditi RTG-snimak kako bi se ustanovilo da li postoje frakture lobanje i eventualne povrede mozga. Indikovano bi bilo uraditi CT i MRI, ali se te dijagnostičke metode kod nas još uvek ne koriste.


Lečenje trauma glave prvenstveno zavisi od uzroka i veličine. U lečenju se sprovodi nadoknada tečnosti infuzijama, zatim se daju lekovi protiv bolova, lekovi za smanjenje otoka mozga, po potrebi lekovi za smirenje ako se jave napadi. Od velike je važnosti ponavljati neurološki pregled kod veterinara jer se stanje povređenog mozga može menjati relativno brzo.


Posmatranje životinje od strane vlasnika ima važnu ulogu u lečenju problema. Najbitnije je nekoliko dana nakon povrede pomno posmatrati životinju te ukoliko se uoče sledeći znaci zatražiti hitnu pomoć veterinara: zenice su proširene ili postoji neuobičajeni pokret očiju, nekoordinacija, držanje glave na stranu ili hodanje ukrug, udovi koji se čine ukočenima ili pak mlitavima, krvarenja iz ušiju ili nozdrva, napadi. 

OZNAKE: