Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pošto imam mačku i mačiće, i planiram da ostavim jedno mače, mužjaka. Da li će se ono kada poraste pariti sa svojom majkom ili ne neće? Hvala unapred, Davor!


O: Mačke polno sazrevaju između šestog i osmog meseca života, ali pun telesni razvoj završavaju tek nekoliko meseci kasnije. Sa polnom zrelošću počinju da se uočavaju i razlike u telesnoj građi između mužjaka i ženki. Mužjaci su krupnije građe, imaju snažniji vrat, a zbog masnih jastučića na obrazima imaju i veću glavu. Ženke su obično vitkije i imaju usku, trouglastu glavu.


Osim fizičkih razlika, mužjaci i ženke se i različito ponašaju. Mužjaci su teritorijalne životinje i područje koje smatraju svojim obeležavaju prskanjem urina i trljanjem o predmete na mestima koja najčešće posećuju. Na uljeze reaguju pretećim ponašanjem i izraženom agresivnošću. Za razliku od ženki, skloni su lutanju i često danima provedu u lovu ili u potrazi za ženkama koje su u teranju.

Mačke obično polno sazrevaju u šestom mesecu života i tada se prvi put "teraju", a unutar razdoblja teranja plodne su obično pet do šest dana. Dok je u estrusu, mačka se neprekidno trlja o predmete, valja se po podu i diže zadnjicu u vis. Ako se u tom razdoblju ne pari sa mužjakom, nakon oko tri nedelje ponovo će se terati. Mačke koje izlaze na otvoreno dozivaju više mužjaka s jedne strane mirisnom porukom da se teraju sadržanom u urinu, a sa druge strane vrlo bučnim glasom koji podseća na plač malog deteta.

Kad se mužjaci okupe, u prvoj fazi ih mačka drži na odstojanju frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom, što iskusan mačak po pravilu zna da izbegne. Ženka se zatim povlači na sigurnu udaljenost, dok mužjaci zastrašuju jedan drugog pogledima, kostrešenjem i glasnim urlanjem. Obilaze jedan oko drugog i procjenjuju se. Ako se ni jedan ne povuče na vreme, priznajući time da je slabiji, iz tog susreta može da se razvije prava bitka iz koje mužjaci izlaze puni ogrebotina i ugriza. Pravo na parenje dobija mačak koji iz tih okršaja izađe kao pobjednik. Smrtnost nekastriranih mužjaka je znatno veća nego kastriranih jer oni u potrazi za ženkama koje se teraju prelaze velike udaljenosti (često u radijusu i preko 3 km) kao i zbog posledica opisanih bitaka za ženku.


Do parenja može doći tek kada ženka pokaže svoju spremnost za parenje tako što čučne, podigne zadnjicu i rep savije jako u stranu. Čin parenja traje samo par sekundi i naglo se prekida time što ženka uz vrisak zbaci mužjaka jer se na mužjakovom penisu nalazi izrasline u vidu bodlji što parenje čini bolnim za ženku. Bol je potrebna, jer ona izaziva izlazak jajašca i omogućava oplodnju. U periodu teranja mačka može da se pari sa više mužjaka, a kako se kod svakog parenja oslobađa samo jedno jajašce, u jednom leglu može biti mačića od više različitih očeva.


U principu parenje u srodstvu između majke i potomaka, braće i sestara je uvek moguća opcija, ali Vam sa sigurnošću ne može niko potvrditi da li će se tako nešto dogoditi i kada. Ukoliko želite da tako nešto sprečite i kao mogućnost savetujem Vam da se konsultujete sa veterinarom i da kastrirate mužjaka ili sterilišete ženku. Na taj način ćete ih sačuvati od neželjenog parenja, zaštititi od međusobnih borbi i prenosivih bolesti. 

OZNAKE: