Povratak

Krv u mokraći

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 2 godine i pre nekoliko dana primetila sam da mačak nema apetit i da mokri krv.
Molim savet. Zahvaljujem, Natalija

O: Krv u mokraći mačaka može biti posledica upale mokraćnih kanala, trovanja ili traume. Upala mokraćnih kanala najčešće je izazvana bakterijama. Neke od normalno bezopasnih bakterija (npr. E. coli), deo su fiziološke crevne flore, ali se u određenim uslovima mogu razmnožiti i stići do drugih organa, poput bešike. Mokraćni otvor, zbog blizine debelog creva, mesto je posebno pogodno za razmnožavanje bakterija. Osim bakterija, upalu mokraćnih puteva mogu uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, različita hemijska sredstva (npr. neki lekovi). Pojam infekcije mokraćnog sistema obuhvata sve infekcije lokalizirane na bilo kojem delu mokraćnog sistema. Mokraćni sistem je zatvoren sistem i teško je sa sigurnošću tvrditi da je upala zahvatila samo jedan njegov segment. Kod odraslih mačaka je vrlo česta bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD). Ona predstavlja zbir poremećaja koji imaju slične simptome, a promene se javljaju na bešici i donjoj uretri.

Mokrenje je otežano i učestalo, ponekad se javlja bol u stomaku, a u urinu mogu biti prisutni tragovi krvi. Ovo stanje je posledica nastanka mokraćnih kristala koji iritiraju, izazivaju upalu ili čak začepljuju donje mokraćne puteve. Simptomi upale ponekad mogu biti vrlo blagi, ali je karakteristična bol koja se javlja na kraju mokrenja. Telesna temperatura može biti povišena.

Krv u mokraći se može javiti kod trovanja derivatima kumarina (otrov za glodare). Mehanizam toksičnog delovanja ovog otrova zasniva se na sprečavanju delovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. Pri trovanju dolazi do oštećenja zidova kapilara pa se toksični učinak manifestuje krvarenjima u različitim tkivima. Trovanje se ogleda i  slabošću životinje, bledilom vidljivih sluznica, krvarenjima po telu u obliku manjih ili većih podliva, te po vidljivim sluznicama. Otrovana životinja može povraćati krv, krvariti na nos ili pak mokriti krv.Krv u mokraći može biti posledica udarca ili pada životinje. U tom slučaju bi palpacija donjeg dela stomaka verovatno izazvala bol.

Mislim da je odlazak veterinaru najbolje rešenje za detekciju problema i terapiju.