Povratak

Drhtanje / trzanje kože na leđima mačke - sindrom mačje hiperestezije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku od 8 meseci. Veoma je raspoložena i nestašna. Ponekad se događa da joj se pomera mišić na leđima. O čemu se radi? Unapred hvala na odgovoru.
Vladislav

O: Nespecifično trzanje kože na leđima može predstavljati početak tzv. Sindroma mačje hiperestezije. Hiperestezija znači abnormalno povećana osetljivost kože. Može započeti kao Mačja psihogena alopecija, a zatim prerasti u  puno veći problem. Taj sindrom je poznat pod raznim imenima, kao Sindrom automutilacije, Bolest trzanja kože, Mačja psihomotorna epilepsija, Atipični neurodermitis. Mačke sa ovim sindromom su izrazito osetljive na dodir duž kičme niz leđa do baze repa. Klinički znaci su različiti: talasasto pomeranje kože, grčevi i trzanje mišića, trzanje repa, glasno mijaukanje bez razloga, posebno noću, zurenje u prazno raširenih zenica. Mačke pokazuju neobično ponašanje nakon dodira, kao što je lovljenje repa, grizenje repa i oko repa čak do automutilacije. One trče, skaču, haluciniraju, mijauču pa se okreću oko sebe i frkću.

Mogu same sebe povrediti grizući, mahnito ližući, žvačući ili čupajući svoje krzno. Takvo ponašanje izaziva područja bez dlake, čak i teže kožne promene. Teško je odvratiti mačke od takvog ponašanja. Sled i intenzitet  simptoma može varirati, zavisno od uzroka. Takvo ponašanje se uočava kod vrlo uzbuđenih, uznemirenih i agresivnih mačaka. Tačan uzrok je nepoznat, ali stresni događaji mogu izazvati depresiju, a posledično hiperesteziju. Smatra se da toekom hronične depresije nastaju promene vezane za hemijske procese mozga, što može dovesti do hiperestetičnog poremećaja. Stresori zbog kojih nastaje depresije su npr. selidba u novi dom, promena rasporeda aktivnosti na koje su navikle, odlazak ili dolazak člana porodice, uključujući i druge životinje, agresija između mačaka u domaćinstvu, premeštanje nameštaja, susret sa novim, nepoznatim životinja u spoljašnjem - nepoznatom okruženju i osećaj ugroženosti, dosada i frustracija jao i bol u telu. Bol je snažan podsticaj za depresiju kod mačaka.

Za otkrivanje SMH-a ne postoje dijagnostički testovi, već se diferencijalno dijagnostički eliminišu druge bolesti kao su bolesti kože (alergije, kožni paraziti, upale kože), bolna stanja kao što su bol u leđima, artritis, upala analnih vrećica, bol u mišićima, bolesti kičme, ugrizne rane, apscesi, tumori ili organski poremećaji. Na prvom mestu je potrebno smanjiti stres u životu Vaše mačke. U svakom slučaju bi bilo dobro da Vašu mačku pregleda veterinar.
 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs