Povratak

Upala pluća (simptomi i lečenje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec dana sam našla mače koja je u početku delovala zdravo. Pošto je veoma čista, mislila sam da su je već tretirali protiv zaraznih bolesti, pa je nisam vakcinisala. Međutim pre par dana počeli su prvi problemi. Napinje područje grudnog koša, u početku je i kijala (počelo je nakon promene posipa pa dva dana posle toga je prestalo). Nije mogao vršiti nuždu pa smo otišli kod veterinara. Prvo smo mislili da ne može izbacitti dlake pa joj je veterinar dao lek i ona je izvršila nuždu. Međutim, snažno grčenje  na području grudnog koša nije prestalo pa je veterinar dijagnostifikovao upalu pluća. Svaki dan smo je tretirali lekovima pa se opisani simptomi sada povremeno javljaju ali u manjoj meri. Šta da radim, molim Vas, objasnite mi simptome i kako da joj pomognem? Je li moja zabrinutost preterana? Hvala unapred, Verica 

O: Pneumonia mačaka u najvećem broju slučajeva ne dolazi primarno kao samostalna, izolovana bolest, uglavnom se prvo radi o virusnim infekcijama koje nisu same po sebi uzrok upale, ali omogućuju sekundarno bakterijama da izazovu upalu. Uobičajeno se radi o mačjem calicivirusu i o virusu parainfluence.

Pneumonia mačaka može biti i gljivičnog porekla, a može se raditi i o aspiracionoj pneumoniji, međutim takvi slučajevi su ređi. Inicijalno mačke izgledaju veoma bolesno, prisutna je visoka temperatura, depresija i gubitak apetita, a glavni i najvidljiviji znak je teško disanje, naročito pri udisaju. Moguća je pojava cijanoze (ljubičasta obojenost) usana, jezika i zubnog mesa, kao znak loše dopreme kiseonika doperifernih delova tela. Upala pluća je uvek ozbiljna bolest i kao takva zahteva punu pažnju.

Antibiotska terapija je neizbežna i pri tome je bitno da se ne prekine prerano jer je moguć nastanak bakterijske rezistencije, što je čest uzrok relapsa bolesti. Preporučuje se da se mačkama omogući dovoljno kiseonika, što je u našim uslovima teško izvodljivo. U svakom slučaju, bolesna mačka mora imati smeštaj na tihom, suvom mestu i treba je hraniti visokokvalitetnom hranom, koja je bogata energijom. "Napinjanje / grčenje" koje spominjete može biti posledica i nekih drugih stanja, najčešće vezanih za srčane poremećaje.

Dijagnostika uključuje vađenje krvi, rentgentsko snimanje i moguće druge analize, o čemu bi se trebali konsultovati sa svojim veterinarom koji je započeo lečenje mačke.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs