Povratak

Sinusitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam mačka starog 13 godina, do sad nikad nije bio bolestan, ali zadnjih pola godine ima problema sa curenjem nosa. Nakon što je dobio temperaturu, veterinar  mu je dao nekakve vitaminske injekcije i antibiotike, u jednom periodu mu je otekla njuška tj. nos, oko mu se skroz izobličilo, a diše kroz nos kao da mu je začepljen. Sada je dobio i nekakvu injekciju, od koje je postojla mogućnost da mu otpadne dlaka. Ne znamo šta da radimo, veterinar nam je rekao da u narenih nedelju dana ne uzima ništa, da se malo pročisti od svega, ali čini mi se da je njemu to počelo još gore oticati. Šta da radimo?

Hvala na odgovoru. Dragana

O: Sinusitis je upalni proces koji zahvata sluznicu paranazalnih šupljina, a to su prostori u kostima lobanje, koji kanalima i ušćima komuniciraju sa nosnom šupljinom. Klinički se razlikuje akutni i hronični sinusitis. Sinusitis je uglavnom  uzrokovan bakterijama. Kod starijih mačaka može nastati zbog tumora ili bolesti zuba, a mačke su zbog kratkog nosa sklone hroničnom obliku.

Sinusitis je najčešće blaga, samoizlečiva bolest, ali se pojavljuju i vrlo ozbiljne komplikacije, zbog mogućeg širenja upalnog procesa na očnu šupljinu, moždane ovojnice i mozak. Hronični sinusitis definisan je trajanjem simptoma duže od tri meseca, a nastaje zbog trajnog oštećenja sluznice pri dugotrajnome ili neprikladno lečenom akutnog sinusitisa. Pri svakoj virusnoj infekciji gornjih disajnih puteva često dolazi i do zahvaćenosti sinusnih šupljina. Upalni sekret i otok sluznice dovode do začepljenja izvodnih kanala, odnosno ušća sinusa u nazofarinksu. Uglavnom sinusitis nastaje kao bakterijska komplikacija prethodne virusne infekcije gornjega dela respiratornog sistema, a tome može doprineti alergijski rinitis, polipi u nosu i sinusima, devijacija nosne pregrade, strana tela i tumori te posledice povreda i hirurških zahvata na sinusima ili u usnoj šupljini. Klinički simptomi  sinusitisa su  pogoršanje prohodnosti nosa i nemogućnost disanja na nos, disanje sa otvorenim ustima, gnojan iscedak iz nosa, respiratorni simptomi koji traju duže od sedam dana, ponekad se pojavljuje otok lica i nosa, bol i crvenilo. Temperatura u većini slučajeva nije povišena.

Lečenje sinusitisa je simptomatsko i antibiotsko, a katkad i hirurško (hronični sinusitis, komplikacije). Kod velikog broja bolesnika dovoljno je samo simptomatsko lečenje. Primjenjuju se kapi za nos, koje smanjuju otok sluznice nosa i ušća sinusa, što osigurava bolju drenažu i ventilaciju sinusa. Lečenje antibiotikom po pravilu traje 10 dana. Antibiotici se katkad primenjuju i lokalno (hronični sinusitis) putem igle za punkciju sinusa. Pri lečenju nekih komplikacija akutnoga sinusitisa i u liječenju hroničnog sinusitisa ponekad je nužan i endoskopski hirurški zahvat. Važna je pravilna i dugotrajna terapija, a kako mi, nažalost, niste naveli trajanje terapije i kad se sprovodila, teško mi je odrediti efikasnost iste. Antibiotska terapija svakako se mora ponoviti pošto je bilo poboljšanja, ali je potrebna dugotrajnija terapija, u trajanju 10-20 dana. Svakako se obratite veterinaru za pomoć ili potražite drugo mišljenje na klinici Veterinarskog fakulteta, gde će kolege adekvatnim pretragama  utvrditi uzrok i propisati terapiju.

Jačanje imunološkog sistema i pravilna ishrana ljubimca hranom superpremium kvaliteta (npr.Brit Care, Royal Canin, Trainer, Pro Plan,N&D..) namenjene starim mačkama takođe je preporučljiva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs