aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam par mačaka i jedna od njih, stara godinu dana je u zadnje vreme počela da se veoma često liže oko polnog organa. Pomislila sam prvo da je neka infekcija, ali sam nakon par dana shvatila da izlazi i nekakav iscedak koji mačka onda poliže. Mačka je jedanput bila skotna i sve je dobro prošlo. Imam jednu knjigu o mačkama pa sam malo čitala i pročitala da bi to mogao biti neki uzrok raku maternice. Obožavam tu mačku i sve bih dala da je spasim, molim Vas, šta da uradim? Ako posetim veterinara, jer još nisam, šta bi joj radili? Je li joj ja mogu ikako pomoći? Unapred hvala i nadam se brzom odgovoru. Maja 

O: U našim klimatskim uslovima mačka je sezonski poliestrična životinja. Mešutim, u modernim "kućnim" uslovima ona se tera gotovo cele godine. Ovulacija nije spontana, što znači da mora doći do parenja da ona bude indukovana. Naziv "teranje" vlasnici koriste za period proestrusa i estrusa. Najčešći poremećaji reproduktivnih oragna kod mačaka su lažni graviditet, cistična endometrijalna hiperplazija/ piometra, izostanak teranja i mamarna hiperplazija/ fibroadenom.

Cistična endometrijalna hiperplazija/ piometra kompleks najčešće se javlja kod mačaka koje se nisu macile, kod srednje starih i starih mačaka. Uzrokovana je produženom koncentracijom progesterona sa lažnom trudnoćom. Može biti izazvana i jatrogeno, tj. administracijom egzogenih hormona. Najčešće je izolovana bakterija Escherichia coli, ali i streptokoke i stafilokoke. Piometra (gnojna upala maternice) manifestuje se gubitkom apetita, depresijom, poremećajem polnog organa (kod otvorene piometre), napetost tj tvrd trbušni zid (zatvorena piometra), gubitakom težine, pojačanim uzimanjem vode, izlučivanjem većih količina urina ili češćim mokrenje te dehidracijom. Lečenje se sastoji od ovariohisterektomije (odstranjivanja maternice i jajnika). Na piometru se posumnja zbog iscetka iz vagine neprijatnog mirisa, iako su mačke vrlo uredne i stalno čiste perineum. Često se pojavi i estrus drugog meseca nakon što su promene uočene.

Za postavljanje dijagnoze treba obaviti klinički pregled te pregled spoljašnih polnih organa. Vađenje krvi za ustanovljavanje upale i rentgenski pregled takođe su pretrage koje će veterinar najverovatnije obaviti. Vi maci najbolje možete pomoći odlaskom na veterinarski pregled.

OZNAKE: