Povratak

Epilepsija kod mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana_pejcic_todorovic_web

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca je počela da se trese, da gubi ravnotežu, kao da ima nekakve napade, pada, mjauče od bolova, jezik joj je isplažen, srce joj jako lupa.
Molim mišljenje. Nenad

O: Pojava prvih simptoma promene zdrvstvenog stanja je jasna signal da je klinički pregled primarna mera. Samo na osnovu opisanog i bez kliničkog pregleda simptomi ukazuju na neurološki poremećaj koji podsećaju na napade epilepsije. Epilepsija je hronični neurološki poremećaj, karakterisan pojavom sporadičnih napada  - kratkotrajnih epizoda abnormalne motoričke i psihičke aktivnosti. Primarna ili idiopatska epilepsija je ona čiji je uzrok nepoznat. Sekundarna ili simptomatska epilepsija javlja se kao posledica patoloških procesa u mozgu, koji ometaju njegovu normalnu funkciju (encefalitis, tumori mozga, toksini). Epilepsija se kod mačaka javlja mnogo ređe nego kod pasa, simptomi su uglavnom atipični, stoga je i dijagnostika bolesti teža

Naime, kod mačaka se obično javljaju kompleksniji napadi, karakterisani poremećajima u ponašanju. Zavisno od toga u kojem je delu mozga došlo do abnormalne aktivnosti, simptomi variraju, međutim najčešće se javljaju strah, euforija, depresija, trzanje pojedinih grupa mišića, potpuna paraliza i/ili jako slinjenje. Kako bi se pravovremeno pomoglo životinji, u postavljanju dijagnoze velika uloga pripada i samom vlasniku koji bi trebao posmatrati svog ljubimca i detaljno biležiti kako se životinja ponašala neposredno pre, za vreme i nakon napada, koji su delovi tela bili zahvaćeni, koliko je napad trajao, učestalost napada... Na ovaj se način mogu dobiti smernice o primarnoj bolesti koja bi mogla uzrokovati epileptički napad. Dijagnoza se postavlja na temelju iscrpne anamneze uzete od vlasnika, kompletnog kliničkog i neurološkog  pregleda životinje, laboratorijskih pretraga krvi, a po potrebi se može izvršiti Rtg pretraga i pretraga punktata moždine. Bolest se leči uklanjanjem primarnog uzroka, a ukoliko to nije moguće, napadi (simptomi) se kontrolišu davanjem antiepileptika. Uspeh lečenja zavisi od uzroka koji je doveo do pojave napada i od reakciji životinje na terapiju.

Poseta veterinaru je neophodna, na temelju kliničkog i neurološkog pregleda, postavitla tačna dijagnoza i odrediila terapija.
 
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs