Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nešto manje od mesec dana sam otkrila da se neka mačka omacila kod mene na tavanu i ima dva mačeta. Još tada sam primetila da je jedno manje od drugog, ali nisam obratila pažnju na to jer su bili stari svega nekoliko dana. Zatim ih nisam više videla sve do danas, kada sam se i zabrinula. Prvo sam ugledala jedno koje je baš poraslo i ubucilo se, što je i normalno, a onda sam ugledala ovo drugo. Ono se uopšte nije promenilo od dana kada se rodilo. Jedva je proledalo, ne može da se osloni na nogice i strašno je sitno i mršavo, i ne prestaje da mjauče. Ja sam ga uzela i pokušavala da ga nahranim  i zaista sam zabrinuta. Recite mi kako mogu da mu pomognem da se razvije? Hvala unapred, Milica

O: Nedovoljna razvijenost mačeta može biti posledica neadekvatne ishrane (kvalitativno ili kvantitativno gladovanje), postojanje hroničnog ili urođenog oboljenja, invadiranosti crevnim parazitima, odbacivanja od strane majke itd.

Parametri psihomotornog razvoja naviše govore o stanju mačića.

Sa  7 - 10 dana mačići treba da otvore oči. Sa starošću od deset dana mačići puze, a stomačić im se vuče po podu. Rep im je uzdignut i služi za održavanje ravnoteže. Sa dve nedelje počinju se lagano oslanjati na sve šapice i stomak manje vuku po podu. Sa tri nedelje mogu da stoje, čuju, gledaju, mirišu i reaguju na stimulus iz spoljašnje sredine. Sa četiri nedelje mačići se kreću kao odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam nedelja imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Sobzirom da je velika razlika u razvoju mačića iz istog okota, savetovala bih Vam da macu prvo odnesete kod veterinara, kako bi procenio njeno zdravstveno stanje. Ukoliko je neophodno, prepisaće terapiju i uputiti Vas kako dalje da postupate sa macom.

Macu možete dohranjivati mlečnom formulom za mace, do starosti od 4 nedelje, a zatim možete dodavati suvu hranu za mačiće. Uz hranu bi trebalo dodavati vitaminsko-mineralne preparate. Nakon svakog obroka treba izmasirati maci stomačić i obrisati genitalnu regiju, kako bi maca urinirala ili defecirala.

Sa 6 nedelja starosti bi trebalo macu (kao i majku i zdravo mače) očistiti od crevnih parazita Vitaminthe pastom.

OZNAKE: