Povratak

Intoksikacija (trovanje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru 7 godina. Pošto je stalno napolju mislim da je pojela neki otrov. Već dve nedelje joj curi krv iz usta. Od jela jedino mleko pije i to jako malo. Hranu pokuša da jede ali joj ispada iz usta. Do sada sam mislila da se otrovala zato sam joj davala mleko da se isčisti, međutim već je prošlo dosta vremena, ona je sve mršavija, a nije joj ništa bolje. Ovde u selu veterinara nema, a nemam kako da je nosim do grada. Jako je volim i teško mi je da je gledam kako pati. Ne znam dal je to trovanje ili je neka bolest, zato vam se obraćam. Hvala, Suzana

O: Intoksikacije su veoma česte.

Mačka je radoznala životinja i ima jak lovački instinkt. Spremna je da istražuje, tako da može  doći  u kontakt sa opasnim supstancama koje su prisutne na svakom koraku i mogu da izazovu lakše ili teže oblike trovanja.
 
Postoji veliki broj otrova koji izazivaju različite kliničke simptome. Simptomatologija kod trovanih životinja zavisi od vrste otrova, količine unesenog otrova u organizam, koncentracije otrova, količine resorbovanog otrova (jedan deo se može izbaciti povraćanjem), sistema organa na koji otrov deluje. Za neke  od otrova postoje protiv-otrovi što olakšava situaciju pod uslovom da vlasnik zna kojim je otrovom trovana njegova životinja. Ukoliko vlasnik životinje dođe do otrova bilo bi  korisno uzeti uzorak kako bi veterinar mogao izvesti nekakav zaključak ili uputiti otrov na toksikološke analize. 
 
Kako je vrlo teško za vlasnike životinja razlučiti šta su simptomi trovanja, a šta simptomi neke bolesti, pomoć veterinara je od presudnog značaja. U slučaju sumnje na trovanje neopodna je brza reakcija vlasnika i obavezan klinički pregled životinje.

Krvarenje iz usta (kao i iz drugih prirodnih otvora) može ukazivati na trovanje rodenticidima.

Rodenticidi su materije koje se koriste za kontrolu populacije štetnih glodara. Najčešće se koriste preparati na bazi antikoagulanata, ali pored njih u upotrebi su i druge hemijske materije čije dejstvo se ne zasniva na sprečavanju koagulacije krvi. Ranije su se koristili preparati na bazi jedinjenja metala i to najčešće jedinjenja arsena, barijuma, talijuma, fosfora i strihnina, a postoje i preparati na bazi cink - fosfida, koji deluju tako što se posle peroralnog unošenja, cink fosfid u želucu, pod dejstvom HCL, želudačnog soka, razlaže i daje otrovni gas fosforvodonik (PH3), sa izrazitim delovanjem na CNS, krvne sudove, jetru i bubrege.

Veoma je bitno znati koji je rodenticid korišćen, jer terapija zavisi od unetog toksina.

Životinje se mogu otrovati jednokratnim uzimanjem velike doze preparata ili kontinuiranim unošenjem manjih doza preparata za duži vremenski period (hronična trovanja). Veliki broj faktora može uticati na toksičnost antikoagulantnih preparata.

Mehanizam dejstva antikoagulantnih rodenticida se zasniva na antagonističkom delovanju na vitamin K čime se sprečava sinteza svih faktora koagulacije koji zavise od vitamina K. Od svih antikoagulantnih rodenticida u najčešćoj je upotrebi varfarin.

Kako je prošlo dve nedelje od početka simptoma moguće je da se radi o nekom kumulativnom otrovu, ali bez kliničkog pregleda, provere biohemijske analize krvi i drugih dijagnostičkih metoda nije moguće postaviti dijagnozu.

Ukoliko sumnjate da je životinja otrovana, morate je hitno odvesti kod veterinara. Lečenje otrovane životinje sprovodi isključivo veterinar. Terapija se sastoji od transfuzije pune citratne krvi sa protrombinom i faktorima koagulacije. Antidotska terapija predstavlja aplikaciju vitamina K1 intravenski itd.