Povratak

Mače bez majke - ishrana i obavljanje nužde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molila bih vas da mi kažete koliko je mačetu potrebno da izvrši defekaciju? Naime, donela sam mače staro oko 2 - 3 nedelje u četvrtak prošli i taj dan je obavila veliku nuždu dva puta. Onda petak i subotu ništa jer nismo znali kako da je pravilno hranimo (razblaživali smo joj kravlje mleko u petak, a  u subotu smo po savetu iz veterinarske apoteke uzeli pašteticu za mačiće i saznali da treba pojačati mleko dodavanjem žumanceta i pavlake). To je sve učinjeno, ali ni u subotu nije obavila veliku nuždu iako smo joj masirali i stomače i anus i genitalni deo. Samo je piškila i to dosta. U nedelju je uspela da obavi veliku nuždu jednom na opštu radost svih nas. Danas opet ništa iako smo nastavili sa masiranjem.

Zubi su nikli, ali i dalje sisa. Otkako je došla kod nas, počela je bolje da hoda, prati nas svuda gde idemo, počela je da se igra sa parčetom staniola, jednom rečju, deluje prilično zdravo, napredno i veoma razigrano. Manje i spava! Mene eto, samo brine koliko je opasno ako propusti jedan dan da ne obavi veliku nuždu i ako možete da mi kažete koliko dugo joj treba masirati anus i genitalni deo da bi obavila veliku nuzdu?
Milena

O: Kada mače ima sreće da odrasta sa majkom, hraneći se majčinim mlekom i uz majčinu negu, ono odlično napreduje i retko kada ima problema sa zatvorom.

Kada se mače odgaja bez majke, neophodno je hraniti ga što približnijom varijantom majčinog mleka (adaptirano mleko za mačiće), koje u svom sastavu ima sve što je mačetu neophodno za pravilan razvoj. Neophodno je poštovati način pripreme obroka kao i termine kada se mače hrani.

O ishrani mačića adaptiranim mlekom i rasporedu obroka, pisali smo ovde.

Posle svakog obroka neophodno je blago izmasirati mačetu stomačić (par minuta), a zatim vatom potopljenom u mlaku vodu brisati predeo genitalija i anusa. Uglavnom tada mače urinira i defecira. Može se desiti da izostane stolica, što nije ništa strašno. Bitno je da se pridržavate pravila da mačetu masirate stomačić nakon svakog obroka.

Sa pune 4 nedelje, mače može samostalno da se hrani.

Upoznajte mače sa posipom za mačke. U mačji toalet sipajte posip i stavite mače unutra. Prednjim šapicama imitirajte pokrete kopanja. Mače instinktivno kopa, nakon toga vrši nuždu, a zatim zakopava.

Nakon obroka i masiranja stomačića pokažite mačetu posip. Čim bude bilo dovoljno zrelo, mače će samo početi da koristi posip.

Sa pune 3 - 4 nedelje, mače može da koristi posip i da kontroliše uriniranje i defekaciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs