Povratak

Pojačano lučenje pljuvačke (hipersalivacija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu kod koje sam primetio da je jutros počela da izbacuje neke bale iz usta i kao neku penu, tokom dana se normalno ponašala mirna je, jede, ali mi je večeras malo više mnjaukala kao da nešto traži, pa me interesuje da li nije možda pojela nešto što nije bilo dobro ili da nisu možda simptomi besnila, mada nisam primetio neku agresivnost kod nje. Uz sve to ona ima tri mala mačeta. Interesuje me vaše mišljenje? Sale

O: Pojačano lučenje pljuvačke -  hipersalivacija  nastaje kada je prisutna mučnina koja prethodi povraćanju. 

Takođe se javlja usled patološkog procesa u usnoj duplji na zubima, gingivama, usled gastritisa, intoksikacije, stranog tela u jednjaku. Moguće je da i neadekvatna hrana bude uzrok navedenih simptoma.

Povraćanje je opšti simptom koji može biti prisutan kod mnogih bolesti ili usled nakupljenih dlaka u digestivnom traktu.  Mačke su životinje koje lako povraćaju tako da povremeno povraćanje ne mora značiti bolesno stanje. Zdravstveni status životinje se procenjuje sveobuhvatno sa opštim stanjem životinje (nije vezan za jedan simptom).
 
Gingivitis je jedan od mogućih problema u usnoj duplji, koji predstavlja zapaljenje desni odnosno zubnog mesa.

Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su: starost (već kod životinja starijih od 3 godine), ishrana kašastom hranom, deficit kalcijuma i niacina, bakterije, virusi, gljivice, imunološki poremećaji, metabolički poremećaji...

Periodontalne bolesti, kao i zapaljenje desni, nastaju kao odgovor organizma na plak koji se nakuplja na zubima. Zubni plak se sastoji od mnoštva bakterija i produkata bakterijskog metabolizma, od sline, ostataka hrane i epitelnih ćelija. Plak se u početku nakuplja na zubima, ali ukoliko se ne odstranjuje, vrlo brzo dolazi do njegovog nakupljanja ispod desni u džepovima između zuba i desni.

Gastritis ili gastroenteritis može biti bakterijske ili virusne etiologije. U slučaju ovakvog poremećaja životinja često pokazuje i oslabljen apetit ili u potpunosti odbija hranu kao i druge simptome bolesti.

Intoksikacije su veoma česta pojava kod životinja. Mačka je radoznala životinja i ima jak lovački instinkt. Spremna je da istražuje, tako da može doći u kontakt sa opasnim supstancama koje su prisutne na svakom koraku i mogu da izazovu lakše ili teže oblike trovanja.

Klinička slika besnila je kompleksna i za postavljanje sumnje na besnilo potrebno je uzeti u obzir kako kompletnu anamnezu, kliničku sliku tako i epizootološku situaciju.
 
O besnilu možete više pročitati ovde.

Savetujem Vas da posetite veterinara koji će pregledati životinju i utvrditi zdravstveni status životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs