Povratak

Gubitak apetita i slabost mačeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par meseci sam usvojila mače sa ulice, koje se veoma brzo naviklo na novi dom i ostale mace. Napredovalo je normalno do pre dva dana kada je počelo da gubi apetit. Sada gotovo ništa ne jede, deluje malaksalo i nezainteresovano, non stop je napolju, kao da se sklanja od svih. Mače nije vakcinisano, nema temperaturu i satro je odprilike oko 7,8 meseci. Na svoju inicijativu dala sam mu malo panklava, da li da nastavim sa tim? Unapred zahvalna, Ana

O: Odsustvo apetita u mlade mačke može biti znak infestacije crevnim parazitima ili simptom nekog oboljenja.

S obzirom da mače nije vakcinisano, oboljenje može biti i virusne etiologije, pa antibiotici u terapiji ovih oboljenja nisu dovoljni. Oni u tim slučajevima služe da preveniraju sekundarne bakterijske infekcije koje mogu pratiti virusne bolesti ili se mogu razviti kao posledica pada imuniteta.
 
Ukoliko odsustvo apetita traje duže od dva dana neophodno je što pre posetiti veterinara i uraditi klinički pregled životinje. Dijagnostika postojeće bolesti kod životinja podrazumeva čitav niz analiza i dijagnostičkih metoda koje pomažu veterinaru da dođe do zaključka o kojem se oboljenju radi.

O virusnim bolestima mačaka možete više pročitati ovde.

O infestaciji crevnim parazitima i dehelmintizaciji možete više pročitati ovde.

O vakcinaciji mačeta smo pisali ovde.

Ako je bolest mačeta bakterijske etiologije antribiotici će dati željeni efekat, ali na osnovu samo opštih simptoma (u koje ubrajamo odsustvo ili slab apetit, nezainteresovanost, pospanost) ne može se znati šta je uzrok bolesti. Zato Vas savetujem da mače pregleda veterinar koji će na osnovu saznanja nakon pregleda odlučiti da li da nastavite započetu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs