Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru 3 meseca. Bili smo sa njom na planini i prvih dana je bila dobro raspoložena i lepo je jela. Posle par dana je povraćala šta god pojede, bila je pospana i malaksala. Sa obzirom da tamo nije bilo veterinara, zvala sam veterinara iz Beograda da ga pitam za savet.Rekao mi je da je verovatno neki virus i da počnem da joj dajem Baktrim sirup. Pila je Baktrim 4 dana, prestala je da povraća, ali i dalje je malaksala, slabo jede i stalno spava. Vidno je oslabila. Molim vas da mi kažete da li je to normalno dok se skroz ne oporavi da tako malo jede?
Hvala,
Ivana

O: Da bi nadoknadili izgubljenu energiju, tokom perioda rekonvalescencije (oporavka) pokušajte sa visokoenergetskim, kvalitetnim hranama, kao što su Royal Canin "Recovery", ili Hill's "a/d".

Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve dnevne nutricionističke potrebe organizma mačke, dodatno su formulisane da održe odgovarajuću funkciju imunološkog sistema pa je njihovo korišćenje indikovano tokom oporavka i u prevenciji komplikacija.

Takođe, mačetu možete dati Fortiboost pet - gel za jačanje, za neuhranjene jedinke u toku kritičnih faza rasta (dozu ponoviti ako je neophodno za 8 dana) ili Energy - gel (Canina), preparat koji će u kratkom vremenskom roku nadoknaditi hranljive materije, a koristi se između ostalog kod bolesnih jedinki i tokom opravka za podsticanje apetita i dobijanje telesne mase.

S obzirom da je povraćanje opšti simptom i može se javiti kod velikog broja oboljenja, kao i kod invadiranosti crevnim parazitima, svakao Vam savetujem da ukoliko i dalje ne bude poboljšanja zdravstvenog stanja, Vaše mače odnesete na veterinarski pregled, jer jedino detaljnim klinički pregledom je moguće steći pravi uvid u njegovo zdravstveno stanje, a samim tim i preduzeti odgovarajuće mere lečenja.

O povraćanju kao posledici invadiranosti crevnim parazitima, možete pročitati ovde.

OZNAKE: