Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jednu malu macu koja je iz nepoznatog razloga pre petnaestak dana prestalo maltene uopšte da jede, malaksalo je, očiju poluotvorenih kao pred spavanje. Jedva se kreće. Po savetu veterinara smo mu davali penicilinske preparate, ali mu ni malo nije bolje. Majka neće da ga doji pošto je ponovo skotna. Staro je dva meseca. Mi mu na silu damo po malo mleka i vode i to je sve. Ne znam koliko sam jasna, ali zbog ćerke sam morala da pitam. Ona je 24 sata uz njega. Može li se predpostaviti šta mu je i kako reagovati?
Unapred hvala,
Svetlana

O: Nemoguće je bez kliničkog pregleda, od strane veterinara, postaviti dijagnozu ili sumnju o kom oboljenju se radi, niti preporučiti neku adekvatnu terapiju.

Ono što je očigledno, a to je, da je kod Vaše mace došlo do promene opšteg stanja - gubitak apetita, malaksalost, otežano kretanje... što ukazuje na neko bolesno stanje i zahteva stalan veterinarski nadzor.

U Vašem obraćanju niste naveli da li je mače očišćeno od crevnih parazita, ako jeste, kada je to bilo, a takođe ni da li je vakcinisano (s obzirom na uzrast pretpostavljam da nije). Svi ovi anamnestički podaci mogu u velikoj meri da budu od pomoći pri postavljanju dijagnoze.

Ono što Vi možete da uradite je da mače očistite od crevnih parazita, nekim od preparata za tu namenu. Iz naše ponude Vam izdvajam Vitaminthe oralnu pastu (Virbac), koja se lako primenjuje, a širokog je spektra delovanja i jednokratno se aplikuje. Pasta se nalazi u specijalno graduisanom špricu, tako da je aplikacija olakšana i ne postoji mogućnost predoziranja.

Takođe mačetu možete dati Fortiboost pet - gel za jačanje, za neuhranjene jedinke u toku kritičnih faza rasta.

Dozu ponoviti, ako je neophodno, za 8 dana.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja, obratite se Vašem veterinaru.

OZNAKE: